Japan spreman pokrenuti sigurne reaktore

Od ukupno 50 reaktora u Japanu, 48 je trenutno zaustavljeno zbog dodatnih sigurnosnih ispitivanja (Reuters)

Novi japanski ministar industrije Toshmitsu Motegi rekao je u četvrtak da će Vlada pokrenuti atomske reaktore koje je neovisna komisija za nuklearnu regulaciju ocijenila sigurnima, sukladno stajalištu premijera Shinza Abea, prenosi Hina.

Motegi je također obećao da će maksimalno biti korištene obnovljive energije kao i maksimalne uštede prirodnih izvora.

Reaktori će biti pokrenuti kada nezavisne instance regulacije na temelju naučnih saznanja utvrde sigurnosno stanje, objasnio je ministar nove Vlade desnog centra na konferenciji za novinare.

Kada te instance ocijene da je neki reaktor siguran, vlada će odlučiti o njegovu pokretanju i za to preuzeti odgovornosti, dodao je.

Studija sigurnosti

U vezi nastavka gradnje reaktora, odluka će biti donesena na temelju studija o sigurnosti.

Prethodna vlada lijevog centra koju je vodio Yoshihiko Noda je objavila namjeru da ukine upotrebu nuklearne energije tokom 2030-ih godina, što nije u planu ove Vlade.

Prije objave tog stajališta Noda je dozvolio pokretanje dva nuklearna reaktora, jedinih reaktora u Japanu koji su trenutačno aktivni. Od ukupno 50 reaktora u Japanu, 48 je trenutno zaustavljeno zbog dodatnih sigurnosnih ispitivanja.

Liberalno-demokratska stranka LDP Shinza Abea smatra da si iz ekonomskih razloga Japan ne može dozvoliti uskraćivanje nuklearne energije.

LDP je uvjerljivo pobijedio na prijevremenim parlamentarnim izborima 16. decembra.

Izvor: Agencije