Katalonija ne odustaje od referenduma

Prema anketi, 46 posto Katalonaca glasalo za nezavisnost, a 42 posto protiv (Reuters)

Predsjednik Katalonije Artur Mas obećao je u ponedjeljak, na početku novog četverogodišnjeg mandata, da neće odustati od najavljenog referenduma o nezavisnosti tog španske regije 2014. godine.

Mas je, u inauguracionom govoru pred katalonskim političkim partijama i španskim ministrom finansija Cristobalom Montorom, zatražio “eksplicitno priznanje prava Katalonije, kao i svih drugih naroda na svijetu, na samoopredjeljenje”.

“Podsjetimo se da su se u historiji naroda velike promjene uvijek dešavale u teška vremena i protiv struje. Svi smo mi protagonisti jedinstvenog trenutka u našoj historiji”, rekao je Mas na ceremoniji u Barseloni, objavljeno je na Internet stranici Blumberg.

Apel Vladi

Mas, čija će nova vlada početi da radi 27. decembra, apelirao je na centralnu vladu u Madridu da ne pokušava da “zadrži struju” ili spriječi Katalonce u slobodnom izboru svoje budućnosti, navodi agencija Srna.

On je pozvao lidere na obje strane da rade na sprečavanju “kolizije”. “Hajde da vjerujemo u Kataloniju. Niko i ništa ne može nam uzeti vjeru”, rekao je Mas.

U Kataloniji su 25. novembra održani vanredni regionalni izbori, na kojima je Masova nacionalistička alijansa desnog centra Zbližavanje i ujedinjenje (CiU) osvojila najviše glasova, ali je dobila samo 50 od ukupno 135 poslaničkih mjesta, iako je dotad imala 62.

CiU je zbog toga morala da se udruži sa Katalonskom republikanskom ljevicom, koja se, također, zalaže za nezavisnost regije sa 7,5 miliona stanovnika.

Dvije stranke su obećale da neće odustati od održavanja referenduma o nezavisnosti 2014. godine, uprkos žestokom protivljenju Madrida.

Španski premijer Mariano Rajoy izrazio je u intervjuu dnevniku Mundo zabrinutost zbog Masovih planova, ocijenivši da su oni, sa ekonomske tačke gledišta, potpuno besmisleni.

Mišljenje javnosti

“To bi bilo loše za Kataloniju i loše za cijelu Španiju”, rekao je Rajoy.

Katalonci smatraju da je nepravedno to što Madrid u obliku poreza uzima od Katalonije više nego što vraća u tu regiju.

Prema Masovim procjenama, taj manjak iznosi 16 milijardi eura.

Rezultati ankete koju je list Pais proveo prošlog mjeseca pokazali su da bi na referendumu 46 posto Katalonaca glasalo za nezavisnost, a 42 posto protiv.

Izvor: Agencije