Kabul: Policajka ubila američkog savjetnika

U 'insajderskim napadima' u Afganistanu je ove godine ubijeno najmanje 62 pripadnika međunarodnih snaga (AFP)

Afganistanska policajka je ustrijelila i ubila američkog savjetnika u sjedištu policije u Kabulu, saopćili su lokalni zvaničnici i zvaničnici NATO-a.

Viši policijski zvaničnik je kazao za Al Jazeeru da se pucnjava desila oko 10:15 sati lokalnog vremena (06:54 sati srednjeevropskog vremena) u ponedjeljak.

Savjetnik, umirovljeni član američke vojske, ustrijeljen je na ceremoniji koja se održavala u zgradi policije.

Pripadnica policijskog tima za jednakost polova zadržana je u pritvoru, kazao je zvaničnik.

Zamjenik načelnika kabulske policije Mohammad Daoud Amin je kazao da je u toku istraga da se utvrdi da li se radi o namjernom ubistvu ili ubistvu iz nehata.

Šef odjela za istragu kriminalnih radnji Mohammad Zahir je opisao incident kao “insajderskom napadu”, u kojem afganistanske snage napadnu pripadnike koalicije koju predvode Amerikanci, sa kojim bi trebali sarađivati.

Prvi slučaj

Ako se potvrdi da se radi o takvom napadu, to bi bio prvi slučaj da je ženski pripadnik afganistanskih sigurnosnih snaga okrenula svoje oružje protiv NATO-vih međunarodnih snaga ISAF ili stranih saradnika.

Najmanje 62 međunarodna vojnika i savjetnika su ubili afganistanski vojnici ili policajci ove godine, a značajan broj drugih napada je pod istragom. NATO snage, čija većina bi se trebala povući iz zemlje do 2014, ubrzali su proces obuke i savjetovanja afganistanskih vojnih i policijskih snaga prije povlačenja.

“Za NATO su ovi insajderski napadi od velike važnosti, jer je poenta njihove izlazne strategije obuka afganistanskih snaga i izgradnju kapaciteta, ali kako se povlače, sve više se oslanjaju na manje timove, na privatne kompanije na male savjetničke timove da pomognu Afganistanu da ostane na pravom putu”, izvijestila je iz Kabula novinarka Al Jazeere Jennifer Glasse.

“Napad kao što je ovaj unutar policijskog sjedišta u centru Kabula neće pomoći tim naporima.”

Izvor: Al Jazeera i agencije