Makedonija otkazuje ugovore Konstruktoru

Hrvatska građevinska kompanija Konstruktor ide u stečaj.

Pred vratima mu štrajkuju radnici tražeći zaostale plate, a u Makedoniji mu slijede tužbe i otkazivanje potpisanih ugovora u vrijednosti 34 miliona eura

Konstruktor inženjering izgradio je betonsku konstrukciju mosta u centru Skoplja i stao sa radovima.

Investitor, opština Centar, raskinula je ugovor sa građevinskom kompanijom od milion i po eura, izvještava reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Prije desetak dana isto je uradio i grad Skoplje. Prekinuli su poslovanje sa Konstruktorom zato što su prestali graditi garažu za parkiranje automobila, a posao je težio četrnaest miliona eura.

Iz uprave grada Skoplja kažu da je početak radova bio dobar, ali da je zatim došlo do prekida.

“Nadzorni organi su konstatirali kašnjenje i započeli smo postupak za revidiranje ugovora”, rekao je Nedelčo Krstevski, portparol grada Skoplje.

Niske cijene ponuda

Gradnju je produžila kompanija koja je bila drugoplasirana na tenderu.

Konstruktor inženjering izgubio je posao i u Ohridu. Zaključen je ugovor sa Ministarstvom kulture Makedonije za gradnju univerziteta Sveti Kliment za više od devet miliona eura, ali ni tu radovi nisu ni započeli.


Goran Rodić o građevinskim firmama u Srbiji

Konstruktor je zaključio ugovor i sa makedonskom Agencijom za mlade i sport, za izgradnju višenamjenskih sportskih igrališta, ali nije ispoštovao ni ovaj ugovor.

U Makedoniji, Vlada i državne institucije najviše investiraju u građevinske poslove.

Konstruktor inženjering uspio je dogovoriti velike poslove zato što je na tenderima nudio niske cijene za izgradnju objekata, kažu podizvođači radova, koji su radili za splitsku kompaniju, a novac za svoj posao nisu dobili.

“Prevarili su čak šezdesetak manjih građevinskih firmi i ostali im dužni. Ovi ljudi su vlasnici takvih firmi, koji sada svoj novac traže na sudu”, javila je Smilevaska.

Prazne kancelarije

Ovi građevinci zaključili su ugovore sa firmom kćerkom Konstruktor Makedonija.

“Otišli smo do sjedišta firme, ali rekli su nam da tamo nisu ni Čedo Radomirović ni Dragan Brtan, koji su dogovarali poslove”, kazala je naša reporterka.

I ured glavne kompanije, Konstruktor inženjeringa u Skoplju, kako kažu njihovi susjedi, je prazna nekoliko mjeseci.

Za oštećene građevince ostaje problem kako naplatiti odrađeni posao zato što kompanija ne posjeduje imovinu u Makedoniji.

Konstruktor teško posluje i u Hrvatskoj. Njihovi radnici u Splitu prije dva mjeseca tražili su zaostale plate.

Izvor: Al Jazeera