Komisija: Sarkozy vodio nelegalnu kampanju

Ovo je prvi put da Izborna komisija nije prihvatila izvještaj jednog kandidata iz drugog kruga predsjedničkih izbora (Anadolija)

Izborna komisija Francuske utvrdila je da je bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy za vrijeme kampanje drugog kruga predsjedničkih izbora ove godine obavljao posjete i aktivnosti u svojstvu francuskog predsjednika te da je time prekršio zakonske odredbe, javlja dopisnik agencije Anadolija.

Izvještaj Komisije će biti predat Ustavnom sudu Francuske.

Ukoliko ga sud prihvati, Sarkozy će vjerovatno morati vratiti 10 miliona eura koje je dobio od Francuske kao predsjednički kandidat u drugom krugu predsjedničkih izbora.

Sarkozyja je na izborima porazio sadašnji predsjednik Francuske Francois Hollande.

Povrat novca

U slučaju kršenja ovog zakona, Ustavni sud treba raspravljati o vraćanju novca kandidata koji je ga je prekršio.

Prema važećim zakonskim odredbama u Francuskoj, oba kandidata u drugom krugu predsjedničkih izbora imaju pravo maksimalno potrošiti 22 miliona eura. Polovicu od toga donira država.

U slučaju većeg kršenja Izbornog zakona, Ustavni sud je nadležan raspravljati o povratu novca kandidata koji počini neregularnosti tokom kampanje.

Ovo je prvi put u historiji da francuska Izborna komisija, koja je zadužena za usvajanje izvještaja o finansijskim troškovima kandidata za vrijeme kampanje, nije prihvatila izvještaj jednog kandidata iz drugog kruga predsjedničkih izbora.

Izvor: Agencije