Pakistan: Ubijeno pet zdravstvenih radnika

Tijelo jedne od ubijenih žena iznose sa mjesta ubistva u Karachiju (Reuters)

Naoružani napadači u Pakistanu, u nizu napada, ubili su pet osoba povezanih sa programom vakcinacije protiv dječije paralize, izjavili su dužnosnici.

Četiri žene koje su radile na programu vakcinacije u najvećem pakistanskom gradu Karachiju ubijene su u utorak, a dva muškarca su ranjena u odvojenom napadu, rekao je Imran Shaukat, viši policijski načelnik.

Dan ranije pakistanska policija je saopćila da je naoružani napadač ubio volontera Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Karachiju, a koji je, također, bio uključen u kampanju vakcinacije protiv dječije paralize.

Pozivi upozorenja
 
Tim koji je provodio vakcinaciju primio je telefonske pozive u kojima su aktivistkinje upozorene da provode „nevjerničku“ kampanju protiv dječije paralize, rekao je zdravstveni službenik Gul Naz, koji nadzire projekat u području gdje su žene ubijene.
 
Shaukat je rekao da su napadi bili koordinirani i dogodili su se u isto vrijeme u različitim dijelovima grada.
 
Među ubijenima je i 17-godišnja djevojka, koja je nadzirala projekt vakcinacije, a na koju je pucao napadač sa motocikla, rekao je Vladin službenik Javed Marwar.
 
Sve žrtve bile su Pakistanci koji su radili u programu Ujedinjenih naroda za borbu protiv dječije paralize, bolesti koja napada nervni sistem i može uzrokovati trajnu paralizu u roku od nekoliko sati od infekcije.
 
Najmanje 35 djece u Pakistanu je zaraženo ove godine.
 
Talibani pritiv vakcinacije
 
Sagheer Ahmed, pokrajinski ministar zdravstva u Karachiju, izjavio je kako je Vlada objavila da 24.000 radnika obustavljaju program suzbijanja dječije paralize u pokrajini.
 
Dužnosnici nisu mogli potvrditi jesu li svi napadi povezani sa zdravstvenom kampanjom, rekao je Matthew Coleman, glasnogovornik Dječijeg fonda UN-a.
 
“Mi smo zabrinuti za sigurnost zdravstvenih radnika na ‘prvoj liniji’. Oni su pravi heroji”, rekao je on.
 
Američka agencija koja radi na programu vakcinacije navodi da su talibani izrazili protivljenje vakcinaciji protiv dečije paralize u proteklih nekoliko mjeseci, tvrdeći da su zdravstveni radnici špijuni Sjedinjenih Američkih Država i da je vakcina, sama po sebi, štetna.
 
Izvor: Agencije