Pad Suhoja u maju izazvala ljudska greška

Kurnaidi: Nesreća se mogla izbjeći da je pilot uspravio letjelicu 24 sekunde nakon prve uzbune (Getty Images)

Istraga o uzrocima nesreće putničkog mlaznjaka Superjet ruskog proizvođača aviona Suhoj tokom probnog leta, u kojoj je u maju u Indoneziji poginulo 45 osoba, pokazala je da je riječ o ljudskoj greški, saznaje se u utorak od službenog izvora, navodi agencija Hina.

Kako navodi Nacionalni odbor za sigurnost prometa Indonezije (KNKT), pilot je neposredno prije nesreće isključio sistem za uzbunjivanje (TAWS) premda je ovaj normalno radio.

„TAWS je odaslao upozorenje ‘prepreka na zemlji’ prije nesreće, nakon čega je uslijedilo šest upozorenja ‘izbjeći prepreku na zemlji’. Pilot aviona je isključio TAWS misleći da se pojavio informatički problem“, rekao je predsjednik KNKT-a Tatang Kurniadi.

Istraga je pokazala „smanjenu koncentraciju“ u pilotskoj kabini prije nego se Superjet 100 devetog maja srušio na vulkan južno od indonežanske prijestolnice Džakarte, tokom probnog leta koji je trebao potvrditi izvrsne karakteristike letjelice.

„Nesreća se mogla izbjeći da je pilot uspravio letjelicu 24 sekunde nakon prve uzbune“, dodao je Kurniadi na konferenciji za novinare.

Iskusni pilot

Nešto nakon polijetanja sa aerodroma u Džakarti, Jabloncev i kopilot zatražili su dozvolu od kontrole zračnog saobraćaja da se sa 3.000 metara spuste na 1.800. Odmah poslije je avion nestao sa radara.

Nesreća je zadala težak udarac ruskom proizvođaču aviona koji je očekivao da će ovom letjelicom, prvom civilnom u svom katalogu, popraviti ugled ruske avioindustrije nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Pilot Aleksandar Jabloncev je bio za komandama aviona koji se srušio. Riječ je o iskusnom pilotu koji je više od 10.000 sati proveo za komandama Superjeta i njegovih prototipa.

Indonežansko Ministarstvo saobraćaja nedavno je ipak izdalo potvrdu o sposobnosti Superjeta 100 za let, ocijenivši da poštuje međunarodne i standarde ove azijske države.

Tom se potvrdom dopušta prodaja aviona dvjema aviokompanijama iz Indonezije koje su ih već bile naručile, Kartiki Airlinesu (30 aviona) i Sky Aviationu (20).

Kataloška cijena Superjeta 100 je blizu 23 miliona eura.

Izvor: Agencije