U padu helikoptera poginuo guverner Kaduna

Poginuli Patrick Ibrahim Yakowa prošle godine tijesno je pobijedio na izborima i postao prvi kršćanin guverner Kadune (AFP)

U padu helikoptera na jugu Nigerije poginulo je šest osoba, među kojim su bili su guverner nigerijske države Kaduna Patrick Ibrahim Yakowa i bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Owoye Azazi, saopćila je vladajuća Narodna demokratska stranka (PDP).

Helikopter se srušio u subotu poslije podne u šumu u državi Bayelsa, rekli su za Reuters stanovnici područja koji su svjedočili nesreći.

“Dok smo stigli na mjesto pada, helikopter je bio u plamenu”, rekao je Hitler Adunion, čelnik lokalne zajednice, i dodao da su u helikopteru vidjeli izgorena tijela, prenosi Hina.

PDP potvrdio pogibiju

Nigerijska mornarica je potvrdila da se srušio helikopter tipa “Agusta”, koji je prevozio dužnosnike u Port Harcourt, a hitne službe su rekle da su iz olupine izvučena tijela šestero putnika.

Poginuli Patrick Ibrahim Yakowa prošle godine tijesno je pobijedio na izborima kao kandidat PDP-a i postao prvi kršćanin guverner Kadune.

PDP je u izjavi potvrdio njegovu pogibiju.

Guverneri 36 država su među najmoćniim političarima Nigerije i često nadziru budžete veće nego u mnogim afričkim državama.

PDP je priopćio da je, “uz druge istaknute Nigerijce”, u nesreći poginuo i general Owoye Azazi, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost.

Izvor: Agencije