Ponta: Rumuniji treba period mira i gradnje

Pobjeda Socijalno-liberalne unije na parlamentarnim izborima u Rumuniji, najveća je u posljednje 22 godine i  sa gotovo 60 posto glasova ova politička partija sama bi mogla formirati Vladu.

Predsjednik te partije Viktor Ponta, mogao bi se, ipak, sučiti sa problemom, obistine li se predizborne prijetnje predsjednika zemlje Traiana Basescua da, Pontu, bez obzira na rezultat izbora, neće imenovati za mandatara. Ukoliko parlament dva puta odbije Basescuov prijedlog za mandatara, izbori će biti ponovljeni.

“Želio bih pozvati sve političare, počevši od predsjednika, budućih članova kabineta, da shvate da Rumuniji treba period mira, period rekonstrukcije i period izgradnje svega što je uništeno”, poručio je Ponta.

Basescu nema puno mogućnosti nego imenovati suparnika Pontu mandatarom za sastav nove vlade, nakon uvjerljive pobjede ljevice na nedjeljnim izborima, prenosi Hina.

Široka koalicija

Zbog izbornog sistema USL bi mogao dobiti čak više mjesta u Parlamentu, što će osnažiti Pontinu poziciju u borbi za moć s desničarom Basescuom, kojem mandat ističe 2014. godine.

Iako je Basescu rekao da neće povjeriti mandat Ponti nakon što je u julu propao pokušaj USL-a da ga smijeni, Basescu je posljednjih dana ublažio retoriku.

Predsjednik bi ipak mogao imenovati nekog drugog iz USL-a, u nastojanju da razbije široku koaliciju ljevičara i liberala, kažu analitičari i tamošnji mediji.

Eventualna neizvjesnost oko formiranja nove vlade odgodit će razgovore o novom aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), koji bi trebao zamijeniti aktuelni sporazum vrijedan pet milijardi eura, koji ističe početkom 2013. godine.

Basescu još nije komentirao izborne rezultate, a Ponta je istaknuo kako se nada da će rezultat glasanja okončati politički “građanski rat”.

U USL-u su socijaldemokrati premijera Ponte, liberali (PNL) koje vodi Crin Antonescu, te mala konzervativna stranka PC.

Izvor: Al Jazeera i agencije