Egipat: Mursi dao vojsci ovlaštenja policije

Egipatski predsjednik Mohamed Mursi dao je vojsci ovlaštenja policije da hapsi i naredio joj da “sarađuje” s policijom do objavljivanja rezultata referenduma ovog vikenda.

Dekret, objavljen u Vladinom zvaničnom glasniku, izdat je uoči masovnih protesta u utorak, koje su sazvali i protivnici i sljedbenici predsjednika Mursija, prenosi AFP.

“Vojska mora potpuno sarađivati s policijom u cilju održavanja sigurnosti i zaštite vitalnih državnih institucija, privremeno, do objavljivanja rezultata referenduma o ustavu”, ističe se u dekretu.

Smanjiti tenzije

Egipatski predsjednik kasno u subotu ukinuo je sporni ustavni dekret koji mu je davao znatno veća predsjednička ovlaštenja.

Nacionalni front spasa, jedna od najvećih opozicionih grupa u Egiptu, saopćio je da Mursi nije ispunio očekivanja kojima bi se smanjile tenzije u zemlji.

Egipatske opozicione stranke okupljene oko Nacionalnog fronta spasa odbile su učestvovati na referendumu o novom ustavu zakazanom za 15. decembar, saopćeno je u Kairu.

U protestima i uličnim sukobima pristalica i kritičara egipatskog predsjednika život je izgubilo sedmero ljudi, a na stotine je povrijeđeno.

Vojska, koja je bila na vlasti od svrgavanja bivšeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka u februaru 2011. godine do izbora Mursija, u junu ove godine, ostala je neutralna u političkoj krizi.

Za dijalog

Vojska je od obje strane tražila dijalog i upozorila da “neće dozvoliti” pogoršanje situacije.

Vojska i tenkovi su od četvrtka raspoređeni oko predsjedničke palate u Kairu, ali se ne sukobljava s demonstrantima, koji se okupljaju ispred palate svaku večer.

Koalicija egipatskih opozicionih stranaka odbacila je referendum o prijedlogu novog ustava koji je predsjednik Mursi zakazao za 15. decembar i pozvala je pristalice da u utorak izađu na masovne proteste protiv nacrta ustava.

Predstavnici opozicije tvrde da ustav, predložen od strane Parlamenta, u kojem većinu čine Muslimanska braća, ne uvažava prava žena i ignorira lične slobode.  

S druge strane će grupe, uključujući pokret Muslimanska braća predsjednika Mursija, održati također u utorak demonstracije pod sloganom “Da legitimitetu” u znak podrške referendumu o ustavu.

Izvor: Agencije