Prva žena na čelu Interpola

Ballestrazzi je druga u zapovjednoj liniji u francuskim policijskim snagama (AFP)

Francuskinja Mireille Ballestrazzi izabrana je za predsjednicu Interpola i time je postala prva žena na čelu ove međunarodne organizacije za policijsku saradnju u njegovoj historiji, objavili su francuski mediji.

Ballestrazzi (58), koja je na tu poziciju izabrana na Generalnoj skupštini Interpola u četvrtak u Rimu, bila je potpredsjednica Izvršnog odbora Interpola za Evropu.

Poznata po svom radu u borbi protiv organiziranog kriminala u Bordeauxu i na Korzici, trenutno je druga u zapovjednoj liniji u francuskim policijskim snagama.

Interpol, čije je sjedište u francuskom gradu Lyonu, objavio je to historijsko imenovanje na Twitteru.

Predana poslu

Govoreći o svom imenovanju francuskim medijima, Ballestrazzi je rekla da je to važan trenutak za Francusku, a posebno za žene.

“Naravno da sam sretna što su mi ukazali svoje povjerenje”, rekla je nakon što je imenovanje službeno objavljeno. “Ponosna sam zbog žena i ponosna sam zbog Francuske.”

Ballestrazzi je kazala da je “u potpunosti predana temeljnoj ulozi koju Interpol mora imati u globalnoj policijskoj saradnji”.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Manuel Valls nazvao ju je “sjajnom policajkom, jednom od onih kojima se francuska policija ponosi”.

Izvor: Agencije