Ostavka direktora CIA-e, Obama je prihvatio

Direktor američke Centralne obavještajne službe (CIA) David Petraeus podnio je pismenu ostavku predsjedniku SAD-a Baracku Obami, izjavio je u petak šef Obavještajne službe James Clapper.

“Daveova odluka da napusti poziciju predstavlja gubitak jednog od najpoštovanijih javnih ličnosti nacije”, rekao je Clapper, bez obrazloženja ostavke.

Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carner nije govorio o detaljima, ali je rekao: “Uskoro ćemo imati više informacija od predsjednika.”

Reporter Al Jazeere Ivica Puljić iz Washingtona javlja da je Petraeus u poruci CIA-i rekao da ostavku podnosi zbog vanbračne afere.

“Nakon što sam u braku proveo 37 godina, donio sam lošu odluku i upustio se u vanbračnu aferu. Takvo ponašanje je neprihvatljivo, kako za muža, tako i za vođu jedne ovakve organizacije”, rekao je Petraeus.

General Petreaus je čovjek koji je svojom taktikom osigurao američkim oružanim snagama da napuste Irak nakon višegodišnjeg ratovanja u toj zemlji.

Petraeus se bio spominjan i kao mogući predsjednički kandidat Republikanske stranke na izborima 2016. godine, a kao general i direktor CIA-a imao je apsolutnu podršku obje stranke u Washingtonu.

Prihvaćena ostavka

Prvi put je bio izložen kritikama u Kongresu nakon tragičnog incidenta u Bengaziju, kada je u terorističkom napadu ubijeno četvero Amerikanaca, među njima i ambasador SAD-a u Libiji Chris Stevens.

Nakon provedene istrage, ustanovljeno je da je CIA bila odgovorna za sigurnost američkog konzulata u Bengaziju, a ne State Department, kao što se to ranije mislilo.

Ambasador Stevens je nekoliko puta prije incidenta tražio da se pojača sigurnost konzulata u Bengaziju, ali to nikada nije učinjeno.

Obama je u svojoj izjavi prihvatio ostavku Petraeusa.

“Po svim mjerilima, David Petraeus našu zemlju činio sigurnijom i jačom”, rekao je Obama.

Petraeusov zamjenik Michael Morell će privremeno preuzeti mjesto direktora CIA-e.

Još je uvijek rano govoriti o tome ko bi Petraeusa mogao zamijeniti na mjestu prvog čovjeka CIA-e, ali već se spominju imena generala Colina Powella, bivšeg državnog sekretara i zapovjednika Združenog stožera američkih Oružanih snaga.

On se spominje kao čovjek koji bi, zbog svog iskustva, mogao brzo popuniti rupu nastalu odlaskom Petraeusa.

Drugo ime je savjetnik predsjednika Obame za nacionalnu sigurnost John Brennan.

Izvor: Al Jazeera