Štrajk službenika evropskih institucija

Sindikati ističu da cijeli budžet EU-a košta svakog svakog građanina samo 67 eurocenti dnevno (AFP)

Dio službenika evropskih institucija štrajkao je u četvrtak u Briselu, prosvjedujući protiv prijedloga za smanjenje troškova za administraciju u sljedećem sedmogodišnjem budžetskom okviru Evropske unije (EU).

“Predviđena smanjenja troškova za administraciju su tolika da institucije neće moći obavljati svoju ulogu predviđenu evropskim ugovorima, niti provoditi odluke Vijeća i još manje privući kompetentno osoblje poštujući geografsku ravnotežu”, kaže se u saopćenju sindikata službenika u Vijeću EU-a.

Prema predstavnicima sindikata, štrajku se odazvalo između 80 i 90 posto službenika u Vijeću EU-a, dok je u Evropskoj komisiji (EK) odziv puno manji.

Na konferenciji za novinare, koja se svaki dan održava u EK-u, nije bilo usluge prevoda zbog štrajka prevoditelja.

Konferencije za novinare u EK-u mogu se pratiti svaki dan na engleskom i francuskom jeziku, a srijedom, kada zasjeda EK, prevod je osiguran na sva 23 službena jezika.

Sindikati ističu da cijeli budžet EU-a košta svakog svakog građanina samo 67 eurocenti dnevno.

Troškovi administracije

Na troškove administracije otpada šest posto evropskog budžeta, što je oko osam milijardi eura godišnje, od čega je polovica za plate. Oko 1,2 milijarde troši se na penzije.

Evropske institucije – EK, Vijeće, Parlament, Sud pravde – zapošljavaju više od 40.000 ljudi, koji nemaju svi status službenika.

Plate evropskih službenika kreću se od 2.650 eura bruto do 23.000 eura bruto, koliko zarađuju evropski komesari.

U EU trenutno se vodi oštra rasprava o Višegodišnjem budžetskom okviru za razdoblje 2014-20. Predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy sazvao je za 22. i 23. novembar vanredni skup, na kojem bi se trebao postići dogovor o tom pitanju.

EK je u svom prijedlogu budžeta za sedmogodišnje razdoblje predvidjela milijardu eura ušteda na troškovima za administraciju, ali neke zemlje članice traži da se to smanji čak za 15 milijardi eura.

Štrajk službenika evropskih institucija ne nailazi uvijek na podršku šire javnosti, koja ih smatra privilegiranom klasom u vremenima krize.

Izvor: Agencije