Izrael sprema odgovor na palestinski zahtjev

Lieberman rekao da će srušiti palestinske vlasti ako se usvoji njihov zahtjev u Generalnoj skupštini (Reuters)

Izraelske vlasti pripremaju odgovor na palestinski zahtjev za unapređenje statusa u državu nečlanicu u Ujedinjenim narodima, javile su agencije.

“Ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman pozvao je 27 izraelskih ambasadora u Evropi na hitan sastanak ove sedmice u Beču kako bi raspravili o palestinskom zahtjevu”, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Yigal Palmor za agenciju AFP u utorak.

“Ambasadori će definirati diplomatski smjer za Evropljane, kako bi spriječili zahtjev i zbog toga će Lieberman ići u Beč”, dodao je.

Novine Middle East monitor objavile su, citirajući izvor iz Izraela, da je Lieberman također pitao zvaničnike EU-a da odrede datum palestinskih izbora kako bi bio zamijenjen palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, kojeg je opisao kao “prepreku miru”.

Lieberman je navodno rekao da Abbas ima “slabu poziciju” te da je pravo vrijeme da se nađe “izlaz iz trenutne situacije”.

Podrška u UN-u

Ovakvi komentari dolaze nakon što su izraelski mediji objavili da je šef diplomatije prošli mjesec obećao da će osigurati “kolaps” palestinskih vlasti ako zahtjev za status države nečlanice bude usvojen u Generalnoj skupštini UN-a.

Kako su mirovni pregovori na čekanju više od dvije godine, Palestinci pokušavaju na drugi način doći do državnosti, tražeći da umjesto posmatračkog entiteta u UN-u dobiju status države nečlanice, pišu agencije.

Abbas je rekao da će ovakav zahtjev staviti pred UN kasnije ovog mjeseca, 15. ili 29. novembra, kazali su palestinski zvaničnici.

Čini se da će unapređenje statusa biti usvojeno bez velikih problema, jer je za to potrebna prosta većina u 193-članoj Generalnoj skupštini, gdje Palestinci imaju veliku podršku, navode agencije.

Izvor: Agencije