Merkel sumnja u dogovor o budžetu EU-a

Francuski predsjednik Hollande (lijevo) i Merkel (desno) na samitu u Briselu (Reuters)

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u petak kako sumnja da će evropski lideri koji sudjeluju na samitu o budžetu Evropske unije (EU) za razdoblje 2014-2020. postići dogovor.

Istovremeno, diplomati EU-a kazali su da “zlobni” zahtjevi britanskog premijera Davida Camerona za mjere štednje blokiraju dogovor o budžetu.

Nakon što je veliko neslaganje zvaničnika obilježilo početak pregovora u Briselu, Merkel je rekla da će vjerovatno biti potreban još jedan samit o budžetu 27-članog bloka, početkom sljedeće godine, javlja Reuters.

‘Slab napredak’

“Vjerujem da su stavovi i dalje vrlo udaljeni. Mislim da ćemo malo napredovati, ali sumnjam da ćemo postići rezultat. Već sam rekla kako mislim da će biti i druga faza”, rekla je Merkel.

U sukobu nekoliko bogatih zemalja s onima koje traže veću finansijsku pomoć u okviru budžeta, Cameron  pokušava smanjiti finansijski i politički utjecaj institucija EU-a.

Cameron je rekao da nije zadovoljan posljednjim budžetskim prijedlozima.

“Ovo su vrlo bitni pregovori i jasno je da bi, u vrijeme kada kod kuće donosimo teške odluke o javnoj potrošnji, bilo prilično pogrešno – jeste prilično pogrešno – predlagati veću potrošnju u EU-u”, rekao je Cameron.

“Pregovarat ćemo vrlo oštro za dobar ishod za britanske poreske obveznike i evropske poreske obveznike, kao i da zadržimo britanski rabat.”

Predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy predstavio je u kasnim večernjim satima u četvrtak čelnicima zemalja članica EU-a i Hrvatske novi prijedlog višegodišnjeg budžetskog okvira za razdoblje 2014-2020, te ubrzo nakon ponoći prekinuo sastanak na vrhu do petka u podne kako bi nacionalne delegacije imale vremena za proučavanje tog prijedloga.

Prema diplomatskim izvorima koje prenosi Hina, Van Rompuy je ostao pri svom prijedlogu da se u odnosu na prijedlog Komisije budžetski okvir smanji za 75 milijardi eura, što daje 972 milijarde, ali je unutar okvira predložio određenu preraspodjelu sredstava.

Poljoprivreda na dobitku

Tako bi se za kohezijsku politiku izdvojilo 10,6 milijardi više nego u prijedlogu koji je Van Rompuy iznio prošle sedmice, kada je za tu budžetsku stavku predložio smanjenje za 29,5 milijardi u odnosu na prijedlog Komisije s 339 milijardi na 309,5 milijardi.

Po novom prijedlogu, za kohezijsku politiku bi se izdvojilo 320,1 milijarda eura.

Na dobitku je i zajednička poljoprivredna politika, za koju se predviđa osam milijardi eura više u odnosu na prošlosedmični prijedlog.

Van Rompuy je sada predložio manje iznose za poticaj konkurentnosti, te za novi fond namijenjen finansiranju prekograničnih projekata u saobraćajnoj, energetskoj i informatičkoj infrastrukturi.

Samit je prekinut otprilike sat vremena nakon početka.

Izvor: Agencije