Sud ispitao Sarkozyja

Istražni sudija Jean-Michel Gentil mogao bi pokrenuti punu istragu protiv Sarkozyja, što nužno ne mora završiti suđenjem (EPA)

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, kojeg nakon prestanka dužnosti više ne štiti imunitet, u četvrtak je prvi put bio ispitan na sudu u Bordeauxu, koji treba utvrditi je li se njegova kampanja iz 2007. godine finansirala protuzakonitom donacijom najbogatije Francuskinje.

Stotine policajaca osiguravale su 57-godišnjeg Sarkozyja pri dolasku u sudnicu u gradu na jugozapadu Francuske.

Sudije trebaju istražiti je li četiri miliona eura u gotovini podignutih sa švicarskog računa Liliane Bettencourt, nasljednice kozmetičke industrije L'Oreal, bilo iskorišteno za predsjedničku kampanju.

Odbacuje optužbe

Sarkozy odbacuje sve optužbe, a sudske istrage mogle bi naštetiti njegovim izgledima da se ponovo natječe za predsjednika svoje stranke UMP (desni centar) 2017. godine, u čemu ga, prema anketama, podržava 52 posto članova stranke.

Istražni sudija Jean-Michel Gentil mogao bi pokrenuti punu istragu protiv Sarkozyja, što nužno ne mora završiti suđenjem.

Bivši francuski predsjednik mogao bi biti ispitan u vezi dva druga predmeta: za nezakonito finansiranje predsjedničke kampanje Eouarda Balladura 1959. godine te finansiranje njegove kampanje 2007. godine libijskim novcem.

Pošto ga je u maju na izborima pobijedio kandidat ljevice Francois Hollande, Sarkozy je slijedio put drugih bivših vođa, primjerice Billa Clintona i Tonyja Blaira, te počeo karijeru gosta predavača.

Izvor: Agencije