Nova pravila rada nuklearnih elektrana

Skoro pet miliona ljudi živi u zoni specijalnih mjera (AFP)

Japan je uveo nova pravila za rad nuklearnih elektrana, prema kojima je zona sigurnosti povećana na 30 kilometara oko atomske elektrane i u njoj će biti obavezno preduzimanje mjera za ublažavanje posljedica.

Na taj način broj građana u toj zemlji koji žive u zoni specijalnih mjera povećan je na blizu 4,8 miliona, prenijela je agencija Itar-tas.

U skladu s novim pravilima, u slučaju kvara nuklearne centrale obaveznoj evakuaciji podliježe svo stanovništvo koje živi u krugu od pet kilometara.

Pri tome je evakuaciju obavezno provesti prije nego što stručnjaci izmjere nivo radijacije.

Međunarodni standard

Odluka o evakuaciji građana koji žive u krugu od 30 kilometara će se donositi u zavisnosti od stepena ugroženosti.

Ranije je ta zona iznosila 10 kilometara.

Prema riječima predstavnika organizacije odgovorne za sigurnost u oblasti nuklearne energetike, pravila su dopunjena u skladu s međunarodnim standardima.

Pored toga, pripremljeni su specijalni informativni materijali u kojima su instrukcije navedene jednostavnim jezikom, razumljivim za građane.

Poslije kvara nuklearne elektrane Fukushima, izazvane razornim cunamijem u martu 2011. godine, prva zona specijalnih mjera oko elektrane bila je određena u krugu od 20 kilometara.

Komisija koja se bavila ispitivanjem koliko su efikasno i pravilno izbjegnute posledice kvara ocijenila je da u tom slučaju mnogi građani nisu dobili potrebne informacije i nisu znali razmjere katastrofe.

Izvor: Agencije