Klaus: Izlaz Grčke iz eurozone nije problem

Klaus: Češka i Slovačka su imale dobro iskustvo istupanjem iz jednog saveza na organiziran način (AFP)

Predsjednik Češke Vaclav Klaus smatra da istupanje Grčke iz eurozone ne bi bio problem i ističe da se Evropska unija (EU) nalazi u ćorsokaku, zbog čega je potreban preokret.

“Grčku držati u eurozoni je komplikacija za Atinu. Nemam savjete za Grčku šta treba raditi… Ne vidim pozitivnu budućnost za Grčku u eurozoni, ali odluka je na Grčkoj, a ne na meni”, objasnio je on u intervjuu bečkom dnevniku Presse.

Prema njegovom mišljenju, za Grčku bi rješenje bilo da napusti eurozonu, jer organizirano i planiranno napuštanje neće biti problem za eurozonu, ali preduslov je da istupanje ne bude haotično.

Klaus je kazao da su Češka i Slovačka imale dobro iskustvo istupanjem iz jednog saveza na organiziran način, a slično bi mogla uraditi i Grčka.

“Imali smo krunu koju smo podijelili i tako podjela nije donijela nikakve probleme”, objasnio je on, ističući da manja eurozona nema teškoća da nastavi postojati, kao i EU.

U suprotnom smjeru

Klaus je rekao da je EU u ćorsokaku i da je za njega raskrsnica, na koju se treba vratiti, bila početak 90-ih – Mastriški sporazum.

Na pitanje zašto u doba kada neke države ponovo snažnije idu ka evropskoj integraciji Češka kreće suprotnim smerom, on je, u intervjuu bečkom Standardu, kazao da su Česi racionalni i razumni i da zbog svoje komunističke prošlosti vjerovatno reagiraju nešto osjetljivije kada se radi o “eliminaciji demokratije i slobode u Evropi”.

Klaus smatra da je politika veće evropske integracije dovela do krize.

“Više i još veće doze te iste medicine ne može nam pomoći. Potrebno nam je nešto drugo. Moramo taj čitav model, tu paradigmu evropske integracije, promijeniti. Ne možemo ovako nastaviti”, poručio je Klaus.

Izvor: Agencije