Turska traži priznavanje sirijske opozicije

Turski ministar vanjskih poslova pozvao je muslimanske zemlje da priznaju novu sirijsku opozicionu koaliciju, te dodao da Turska ima i volju i kapacitet da odbrani svoje granice ako se nastavi nasilje koje prijeti njenoj teritoriji.

U obraćanju ministarskom sastanku Organizacije islamske saradnje (OIC) u Džibutiju u četvrtak, Ahmet Davutoglu pozdravio je formiranje Nacionalne sirijske koalicije, nazvavši je “važnim postignućem”, te dodao da režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada na ivici kolapsa.

“Turska još jednom ističe priznavanje Nacionalne sirijske koalicije kao legitimnog predstavnika sirijskog naroda i poziva svu našu braću u OIC-u da učine isto”, kazao je.

Članovi sirijske opozicije, uključujući pobunjeničke borce, veterane disidente i etničke i religijske manjine, u nedjelju su formirali koaliciju s ciljem da zaustave međusobne sukobe koji su bili prepreka u zajedničkoj borbi protiv Assada.

Pojačana vojna prisutnost

Francuska i neke Zaljevske države u potpunosti su priznale novi opozicijski blok, dok su Sjedinjene Američke Države, Arapska liga i većina evropskih zemalja bile opreznije.

Turska, u kojoj je smješteno više od 120.000 sirijskih izbjeglica, traži uspostavljanje tampon zone kako bi se zaštitili civili u Siriji.

Turska je pojačala vojnu prisutnost duž granice sa Sirijom, odgovorila vatrom na napade na njenu teritoriju i pregovara s NATO-om o mogućnosti korištenja raketa zemlja-zrak.

“Ne želimo eskalaciju, ali svi trebaju biti zaista svjesni da Turska ima kapacitet i volju da zaštiti svoje građane i granice”, rekao je Davutoglu.

“Ugrožena je granična sigurnost Turske. Naši gradovi na granicama bili su mete sirijske vojske”, dodao je.

U četvrtak, turski borbeni avioni nadlijetali su jugoistočnu granicu sa Sirijom već drugi dan, nakon sirijskog napada ranije ove sedmice na pogranični grad Ras al-Ain, koji je pod kontrolom pobunjeničke vojske.

U Siriji, Vladini borbeni avioni nastavili su bombardirati gradove i sela širom zemlje.

Bombardirano je selo Jisreen istočno od Damaska, kao i Rastan, grad u provinciji Homs.

Sirijski pobunjenici preuzeli su kontrolu nad gradom Alboukamalom u provinciji Deir Azzor.

Sirijski plemenski vođa kazao je da je Slobodna sirijska vojska sasvim preuzela kontrolu nad Ras al-Ainom, te su se brojne izbjeglice vratile kućama nakon što su ranije prebjegle u Tursku zbog neprestanog bombardiranja.

Opozicioni borci također su navodno preuzeli kontrolu nad bolnicom Al Kindi u Halepu, koju su režimske snage koristile kao bazu.

Na videosnimci koju su objavili aktivisti, vojnici Slobodne sirijske vojske slave ulazak u bolnicu.

Preživljavanje u Halepu

Reporter Al Jazeere Andrew Simmons, koji se javio iz Halepa, posjetio je jednu porodicu koja se bori za život  u veoma teškim uvjetima.

Tri generacije žive u dvosobnom stanu, a 22 djece puštaju van samo da odu po hljeb.

Glava ove proširene porodice je 65-godišnja Sabiha, udovica koja boluje od artritisa i kojoj je potrebna manja operacija na trbuhu.

Upitana koga podržava, Assada ili pobunjenike, Sabiha odgovara:

“Ne znam… ne zanima me… Treba mi nešto kako bismo mogli živjeti. Nemam ništa… možete pretražiti ovaj stan i nećete naći ništa… Siromaštvo nas ubija.”

Ekipa Al Jazeere pratila je Sabihinog sina u šetnji prema staroj porodičnoj kući koju su morali napustiti.

“Naša šetnja do njegove stare kuće je prekinuta. Korak dalje izložio bi nas snajperistima Assadove vojske”, kazao je Simmons.

“U stanu je od rijetke donacije Sabiha izvukla dovoljno da pripremi kuhani obrok.

“Previše je ponosna da prosi… previše bolesna da slijedi izbjeglice. Ni njene kćerke ni sin nemaju novca, a ne žele ostaviti Sabihu u Halepu.”

“Ovo je samo jedna od desetina hiljada porodica u sličnoj situaciji”, kazao je Simmons. “Zarobljeni, ne oslobođeni – a nema nikoga da im pomogne.”

Izvori: Al Jazeera i agencije