Sirijci bježe dok borbe bjesne na granici

Najmanje 18 sirijskih vojnika je ubijeno u srijedu u jakim borbama protiv pobunjenika u blizini turske granice, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Tri pobunjenika su, također, poginula u ovim sukobima, u kojima je bilo nekoliko povrijeđenih u dva kampa, precizirala je Opservatorija sa sjedištem u Londonu, koja se oslanja na široku mrežu aktivista i ljekara širom Sirije.

Sirijska televizija izvijestila je kako je vojska predsjednika Bashara al-Assada upala u sklonište Slobodne sirijske vojske  (FSA) u Halepu, te uništila njihove zalihe oružja. 

Turske snage uz granicu

U jutarnjim satima u srijedu, avijacija je izvodila zračne napade na kurdsku oblast na sjeveroistoku  Sirije, gdje Assadova vojska gubi kontrolu nad teritorijom, dok su kurdski pobunjenici zauzeli nekoliko sela iz kojih se redovna vojska povukla.

Ebu Muaz, glasnogovornik damaške grupe Ensaru-l-Islam je, u izjavi za agenciju Anadolija, kazao je da Slobodna sirijska vojska vodi žestoke borbe protiv jedinica sirijskih snaga sigurnosti pri Odjelu za zračnu odbranu u regiji Bala na istoku Damaska.

On je kazao da su pripadnici FSA nanijeli teške udarce Assadovoj vojsci u toj provinciji i da su zaplijenili velike količine artiljerijskog i pješadijskog oružja i municije.

Deseci Sirijaca u toku dana su pobjegli iz Ras al-Aina, preko granice, u Tursku, nakon što su grad, pod kontrolom Slobodne sirijske vojske, počele bombardirati Assadove snage.

Helikopteri sirijske vojske bacali su bombe, a pobunjenici odgovarali samo puškama.

Turski vojnici patroliraju granicom u slučaju da se konflikt ponovo prelije na njihovu teritoriju.

“Ako Turska bude jedini akter u regiji, neće se moći nositi s problemima sama”, rekao je Oguz Kaan Salici iz istanbulskog Crvenog križa.

Crveni križ zatražio je još 26 miliona eura za zbrinjavanje sirijskih izbjeglica.

Samo preko vikenda 11.000 Sirijaca izbjeglo je u susjedne zemlje. Čak 111.000 Sirijaca boravi u izbjegličkim kampovima uz sirijsku granicu.

“Naši građani koji žive u tom području ne bi trebali biti zabrinuti. Turske vojne snage su na dužnosti danju i noću i naši vojnici su raspoređeni i dozvoljeno im je da uzvrate odmah ako to bude nužno“, rekao je turski ministar odbrane Ismet Yilmaz.

Pripreme za ‘konačni rat’

U međuvremenu, službeni Peking rekao je da će istražiti slučaj u kojem je kineski brod u maju navodno nosio grafitne cilindre za raketne projektile Assadovoj vojsci iz Sjeverne Koreje.

Ako se ispostavi da je bilo tako, Kina bi prekršila rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN).

“Kina se odlučno protivi proliferaciji oružja masovnog uništenja i njegovih dijelova i striktno implementira rezoluciju UN-a. Također, držimo se kineske rezolucije o kontroli i regulaciji koja sprečava proliferaciju oružja”, kazao je kineski ministar vanjskih poslova Hong Lei.

Pobunjenici su uspjeli zauzeti vojni položaj u blizini Ras al-Aina. Prema Opservatoriji, hiljadu vojnika je poslano kao pojačanje u ovu oblast.

Pripadnici FSA nastavljaju sa pripremama za napad protiv režimske vojske, koji nazivaju „konačni rat“. Pripreme za akciju su objavljene na društvenim mrežama.

Vojno vijeće FSA u Damasku je pozvalo sve diplomatske predstavnike i predstavnike međunarodnih organizacija da u roku od 72 sata napuste Siriju, a taj rok ističe u srijedu uveče.

Izvor: Al Jazeera i agencije