Počelo otvaranje Arafatovog groba

Najeksplozivnija palestinska tajna možda vreba ispod kamene ploče koja pokriva grob Yassera Arafata (EPA)

Otvaranje groba palestinskog vođe Yassera Arafata radi uzimanja uzoraka na osnovu kojih bi se utvrdili uzroci njegove smrti počelo je u utorak, izjavio je jedan izvor blizak porodici.

“Počelo je uklanjanje kamena na Arafatovom mauzoleju, a radovi će trajati 15 dana”, precizirao je ovaj izvor, koji je želio ostati anoniman i dodao da će se oni odvijati u nekoliko faza.

“Operacije će se nastaviti dok se ne dođe do zemlje koja prekriva tijelo, a ona će biti uklonjena kada stignu francuske sudije, švicarski stručnjaci i ruski istražitelji.”

Francuske sudije koje rade na istrazi pod pretpostavkom da je Yasser Arafat ubijen i stručnjaci švicarskog laboratorija koji je otkrio nenormalne količine polonija na biološkim uzorcima pronađenim na odjeći pokojnika trebaju uzeti uzorke sa njegovog tijela 26. novembra, što podrazumijeva ekshumaciju.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas javno je u nedjelju kazao da podržava ekshumaciju Yassera Arafata kako bi se rasvijetlila njegova “misteriozna smrt” u jednoj francuskoj vojnoj bolnici 11. novembra 2004. godine.

Izvor: Agencije