Otvoren 64. Frankfurtski sajam knjiga

Maorska folklorna grupa izvodi tačku na ceremoniji otvaranja (Reuters)

Na 64. Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu, koji je svečano otvoren u utorak navečer, predstavit će se 7.300 izlagača, iz oko 100 zemalja, među kojima su Hrvatska i Srbija.

Na svečanosti otvorenja okupljenima se obratio njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle, te William English, potpredsjednik vlade Novog Zelanda ovogodišnje zemlje-partnera Frankfurtskog sajma knjiga.


Njemački i novozelandski zvaničnici na otvorenju [EPA]

“Najveći prirodni resurs njemačkog naroda nije pod našim nogama, već između naših ušiju”, rekao je Westerwelle, govoreći na otvaranju.

Književnost Novog Zelanda na ovogodišnjem će sajmu predstavljati više od 70 autora.

Frankfurtski sajam knjiga, najveći na svijetu, ove godine počinje u znaku elektronske knjige, odnosno, digitalnog pogleda u svijet, ali i lakog pada broja izlagača u poređenju sa prethodnim godinama.

Prošle godine je na ovom sajmu bilo 7.384 izlagača, a  2010. godine se u Frankfurtu predstavilo 7.539 izlagača.

Komentari nadregionalnih njemačkih listova, poput Frankfurter Rundschaua, malim knjižarama proriču crnu budućnost te ih vide jedino kao mjesta “muzejske inscenacije”.

Od srijede do nedjelje, 14. oktobra, sajam će biti otvoren prvo za trgovce knjigama, bibliotekare i poslovnu publiku.

Sajam će za široku publiku biti otvoren tek posljednja dva dana, uz cijenu ulaznice od 13 eura po osobi za grupe veće od 20 ljudi, pa do 38 eura za porodičnu kartu, na koju mogu da ući dvoje odraslih i maksimalno troje djece mlađe od 18 godina.

Izdavači iz regije

Beogradski izdavač Kreativni centar nastupit će sedmi put samostalno na ovom sajmu i to je jedan od rijetkih izdavača iz Srbije koji ima vlastiti štand na Sajmu knjiga u Frankfurtu, javlja Tanjug.

Hrvatski štand svečano će u srijedu u 12 sati otvoriti zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš, u prisustvu pomoćnika ministrice Vladimira Stojsavljevića i hrvatskog ambasadora u Njemačkoj Mire Kovača.

Hrvatski program na ovogodišnjem sajmu uređuje Alida Bremer, a hrvatski bi štand ove godine, prema očekivanje agencije Hina, trebao biti dvostruko veći od prošlogodišnjeg.

U sklopu predstavljanja hrvatske književnosti u Frankfurt bi trebali doći i hrvatski književnici, među kojima Zoran Ferić, Edo Popović, Franjo Janješ, Ivana Sajko te njemačka književnica hrvatskog porijekla Marica Bodrožić.

Na sajmu, na kome će biti oko 3.000 manifestacija, očekuje se oko 300.000 posjetilaca.

Težište ovogodišnjeg sajma je e-knjiga, koja postaje sve konkurentnija klasičnoj, štampanoj knjizi, a na sajmu se očekuje dolazak oko 1.000 svjetskih autora.

Izvor: Agencije