Grčki sindikati protiv posjete Angele Merkel

Demonstranti ispred grčkog parlamenta u Atini tokom protesta protiv posjete njemačke kancelarke (AP)

Oko 8.000 Grka protestiralo je u ponedjeljak zbog posjete njemačke kancelarke Angele Merkel Atini u utorak, uz poruke da u njihovoj zemlji nije dobrodošla.

Protest u Atini je održan prije nego što je najavljena posjeta u utorak Merkel Atini, a organizirali su ga sindikati zamoreni zbog smanjenja zarada i ukidanja olakšica tokom posljednje tri godine.

Demonstranti, kako je prenio Reuters, nisu propustili priliku nezadovoljstvo iskaliti na Merkel, čije insistiranje na strogim mjerama štednje mnogi Grci vide kao razlog lošeg stanja u kojem se našla zemlja.

Među transparentima istaknutim ispred zgrade parlamenta najviše je bilo s natpisima “Angela, ti nisi dobrodošla”.

Demonstranti su, također, uzvikivali slogane protiv mjera štednje.

Zabrana okupljanja u centru

Merkel u utorak prvi put dolazi u Grčku od kako je u toj zemlji izbila dužnička kriza 2009. godine, a tokom njene šestosatne posjete predviđene su opsežne mjere sigurnosti.

Policija je za utorak zabranila okupljanja u centru Atine i angažirat će oko 6.000 policajaca, kao i specijalne antiterorističke jedinice.

Steffen Seibert, glasnogovornik Angele Merkel, izjavio je da će ona u Grčku donijeti poruku podrške za “ambiciozne” mjere štednje koje su već pokrenute u Atini, uz ohrabrenje da se nastavi s naporima.

Izvor: Agencije