Južna Koreja jača raketnu sposobnost

Sjeverna Koreja ima rakete koje mogu pogoditi Južnu Koreju, Japan i američku pacifičku teritoriju Guam (AP)

Sjedinjene Američke Države dozvolile su Južnoj Koreji da posjeduje balističke rakete dugog dometa, kojima mogu napasti Sjevernu Koreju, saopćili su zvaničnici u Seulu.

U okviru sporazuma iz 2001. sa Washingtonom, Seulu je bilo zabranjeno da razvija i raspoređuje balističke rakete dometa većeg od 300 kilometara i težine veće od 500 kilograma zbog zabrinutosti da bi to izazvalo regionalnu trku u naoružanju, prenosi Srna.

Vjeruje se da je zbog te restrikcije Seul imao lošiju raketnu sposobnost u odnosu na Pjongjang, a neka ključne vojne lokacije u Sjevernoj Koreji van dometa su raketa Juga.

Južna Koreja saopćila je u nedjelju da su Seul i Washington revidirali ugovor kojim se dozvoljava Seulu da ima rakete dometa do 800 kilometara kako bi se bolje suočio sa nuklearnim i raketnim prijetnjama Sjeverne Koreje.

Seul će zadržati maksimalni teret balističkih raketa od 500 kilograma, ali može imati i teži teret ako prelazi manje od 800 kilometara, rekao je zvaničnik kabineta predsjednika Chan Jung Wu na konferenciji za novinare.

“Glavni cilj naše Vlade u pogledu raketa je suzbiti i kontrolirati oružanu provokaciju Sjeverne Koreje“, rekao je on.

Testiranje raketa

Sjeverna Koreja ima rakete koje mogu pogoditi Južnu Koreju, Japan i američku pacifičku teritoriju Guam, podsjeća AP.

U aprilu, Sjeverna Koreja provela je testove raketa dugog dometa za koji su Washington, Seul i drugi rekli da je paravan za razvijanje raketne tehnologije dugog dometa.

Sjeverna Koreja saopćila je da je sporna raketa, koja sa raspala skoro odmah nakon ispaljivanja, trebala lansirati satelit za nadgledanje.

Korejski poluotok i dalje je zvanično u ratu jer je Korejski rat, koji je trajao od 1950. do 1953. završen primirjem, a ne mirovnim sporazumom.

U Južnoj Koreji stacionirano je 28.500 američkih vojnika.

Izvor Agencije