Turska odgovorila vatrom na sirijski napad

Turska vojska uzvratila je vatru nakon što je još jedna granata ispaljena iz Sirije pala na teritoriju ove zemlje u subotu u pograničnom naselju Yayladag u blizini turskog grada Hataya, potvrdili su lokalni zvaničnici za agenciju Anadolija.

Kako navode mještani pograničnog područja sa Sirijom, iz sirijskog sela Harapjoz čuju se pucnji, a novinarske ekipe koje prate sukobe opozicione Slobodne sirijske vojske (FSA) i trupa lojalnih režimu predsjednika Bashara al-Assada pokušavaju pronaći sigurno mjesto za zaklon.

Turski građani u pograničnom području koje je na meti sirijske artiljerije upozoreni su da bez velike potrebe ne izlaze na ulice, te da što više vremena provode u zatvorenim prostorijama, daleko od prozora i balkona.

Napad na sirijsku opoziciju

Ured guvernera Hataya saopćio je kako je granata koja je pala na tursku teritoriju bila upućena ka ciljevima pod kontrolom sirijske opozicije.

U saopćenju se navodi da niko nije povrijeđen u novom napadu.

Generalni direktor turskog Crvenog polumjeseca Ahmet Lufti Akar kazao je da će slati svoje uposlenike kako bi pružili psihičku i moralnu podršku građanima u Akcakaleu.

Reporter Al Jazeere Adnan Rondić, koji se javio iz Akcakalea, kazao je da je moguće da će Sirijci probati ući u Tursku preko tog grada.

“Ministar vanjskih poslova Turske rekao je da će Turska reagirati. Turska je jutros reagirala jednom u sedam, jednom u 11 sati. Ponovio je da je bitno da se sistem u Siriji mijenja iznutra”, rekao je on.

U međuvremenu, sirijske vlasti saopćile su da su četiri turska državljana bila u konvoju “terorista” ubijenih u srcu grada Halepa, nakon što su Ujedinjeni narodi osudili četiri bombaška napada na komercijalni centar Sirije.

Kako izvještava Anadolija, snage Slobodne sirijske vojske oborile su helikopter sirijske državne vojske, koji je pao na području Damaska.

Borbe od srijede

Stanovnici naselja Huta Sarkiye potvrdili su da su vidjeli kako je na tom području pogođen vojni helikopter koji je nedugo zatim pao na poljoprivredno imanje.

U petak je turska vojska uzvratila paljbu  nakon što je raketa ispaljena iz Sirije eksplodirala u Hatayu, izvijestio je reporter Al Jazeere Adnan Rondić.

Rondić se javio iz turskog pograničnog grada Akcakale, gdje je u srijedu izveden sirijski napad u kojem je ubijeno petero i ranjeno desetero ljudi.

Nakon tog napada, turska vojska je u srijedu navečer i u četvrtak ujutro odgovorila topovskom paljbom na položaje sirijske vojske.

Izvori: Al Jazeera i agencije