UN: Sankcije snažno pogađaju iranski narod

Ban Ki Moon: Sankcije ometaju humanitarne operacije u Iranu (Reuters)
Ban Ki Moon: Sankcije ometaju humanitarne operacije u Iranu (Reuters)

Međunarodne sankcije uvedene Iranu imaju ozbiljne posljedice po iranski narod, a izgleda i da ometaju humanitarne operacije u toj zemlji, izjavio je generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki Moon u Generalnoj skupštini.

“Sankcije uvedene Iranu imaju značajne posljedice po narod, došlo je do povećanja inflacije i povećanja stope nezaposlenih, kao i manjka neophodnih proizvoda među kojima i lijekova”, navodi Ban, a prenosi Tanjug.

Protiv Irana su uvedene sankcije UN-a, Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije zbog odbijanja da prekine svoj nuklearni program, za koji strane sile i njihovi saveznici strahuju da je dio plana u cilju pravljenja nuklearnog oružja. 

Pad valute

Teheran, međutim, to negira, govoreći da je njegova atomska aktivnost usmierena isključivo u medicinske svrhe i proizvodnju električne energije.

Vrijednost iranske valute je znatno opala tokom prošle godine, a samo proteklih 10 dana izgubila je trećinu vrijednosti, što je izazvalo ulične proteste, prenosi Reuters.

Iranu su četiri puta nametane sankcije između 2006. i 2010. godine, sa ciljem, kako su govorile Zapadne sile, da utječu na Vladu, a ne da pogode narod.

Izvor: Agencije


Povezane

Na press konferenciji nakon povratka iz Sjedinjenih Američkih Država, iranski predsjednik kazao je da je na nagli pad iranske valute utjecao ”psihološki pritisak” zapadnih sankcija, zbog iranskog nuklearnog programa. Pohvalio je i napredak svoje države proteklih godina.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO