Kolumbijski narkobos se predao SAD-u

DEA nudi lakše zatvorske kazne u Sjedinjenim Državama u zamjenu za informacije (EPA)

Osumnjičeni kolumbijski krijumčar droge Luis Enrique Calle predao se američkim vlastima u Panami, saopćilo je kolumbijsko Ministarstvo odbrane.

“Ovi kriminalci nemaju opcija. Pritisak sigurnosnih snaga im ne ostavlja prostora i zato se oni u konačnici predaju”, rekao je kolumbijski ministar odbrane Juan Carlos Pinzon na konferenciji za novinare u Bogoti.

Calle (36) se smatra vođom “Los Rastrojosa” (Ostaci), nasilne kriminalne mreže koja kontrolira neke od ruta za krijumčarenje i šalje nekoliko tona kokaina u SAD svake godine.

Visokorangirani kolumbijski policijski zvaničnici kažu da nekoliko krijumčara droge trenutno pregovara o svojoj predaji američkim agentima Drug Enforcement Administrationa (DEA), javio je Reuters.

DEA je policijsko-obavještajna agencija za suzbijanje trgovine drogom.

DEA nudi lakše zatvorske kazne u Sjedinjenim Državama ako krijumčari daju zvaničnicima informacije o drugim narkobosovima i krijumčarima i njihovim rutama za krijumčarenje.

Luis Enrique je treći brat iz porodice Calle koji je uhapšen ove godine zbog krijumčarenja droge. Američka Vlada je nudila 2,7 miliona dolara za njegovo hapšenje.

Javier Antonio Calle se predao agentima DEA-e na Arubi u maju. Njegov brat Juan Carlos uhapšen je u Ekvadoru u martu.

Izvor: Agencije