Izborna kampanja u Venecueli ulazi u finiš

Predsjednik Venecuele Hugo Chavez pozvao je svoje pristalice da glasaju na predsjedničkim izborima u nedjelju, sedmog oktobra. Chavez i njegov glavni protivkandidat  Henrique Capriles ulaze u finiš predizborne kampanje.

Chavez se obratio svojim pristalicama, rekavši da bi se trebali, po ugledu na vojsku, prije zore probuditi na dan glasanja, te da bi, uz trube poput ranijih godina, trebali pozvati svoje susjede da glasaju.

Chavez, koji je bivši oficir, rekao je da o takvim stvarima mora brinuti, jer je u pitanju sljedećih 100 godina domovine.

„Bez sumnje, pravio sam neke greške, ali apsolutno sam spreman da radimo napornije, da tražim više od svojih timova i da dam ljudima više snage, tako da budemo efikasnija vlast narednih šest godina”, kazao je on.

Capriles je poručio da je “Chavez završio svoj put”.

“Želim mu da mirno ode. Također, želim mu dug život kako bi vidio generaciju koja mijenja Venecuelu!”

Blago vodstvo Caprilesa

Prema zakonima ove zemlje, zabranjeno je objavljivati rezultate istraživanja javnog mnijenja u posljednjoj sedmici izborne kampanje.

Zahvaljujući žustroj i energičnoj kampanji, Capriles, koji je guverner države Miranda, smanjio je prednost Chaveza.

Prema nekim istraživanjima, on je preuzeo blago vodstvo kod birača, no Chavezu se i dalje daju veće šanse za pobjedu na izborima.

Nedjeljni izbori će biti test i za državno Izborno vijeće.

„Ne postoji nijedan izborni sistem na svijetu koji ima toliko elemenata sigurnosti kao što je venecuelanski. Tajnost glasanja će uvijek biti zagarantovana”, rekla je predsjednica Vijeća Tibisay Lucena.

Na predsjedničkim izborima više od 30 opozicionih stranka podržalo je Caprilesa.

Chavez je na vlasti u Venecueli od 1999. godine. U posljednje dvije godine dva puta  je operiran, te se u više navrata liječio na Kubi.

Izvor: Al Jazeera