Francuska uhapsila liderku ETA-e

Lesaka je u bijegu od 2005. godine, a u januaru je u Francuskoj osuđena na sedam godina zatvora (AFP)

Francuska policija je uhapsila jednu od tri vodeće ličnosti baskijske separatističke organizacije ETA na istoku Francuske, saopćilo je špansko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Izaskun Lesaka, “najiskusnija od tri glavna lidera” prognane organizacije, uhapšena je tokom racije elitne jedinice francuske policije u hotelu u gradu Makon, u blizini Lyona.

Ona je uhapšena zajedno s muškarcem koji je također član ETA-e. Muškarac je identificiran kao Joseba Iturbide. Oboje su bili naoružani.

Njihovo hapšenje uslijedilo je poslije više hapšenja u Francuskoj, Španiji i Velikoj Britaniji ove godine, u okviru zajedničke operacije protiv ETA-e.

Lesaka je u bijegu od 2005. godine, a osuđena je u januaru u odsutnosti na sedam godina zatvora u Francuskoj zbog djelovanja u sklopu ETA-e.

Vojni odred

Prema izvještajima španskih novina El Mundo, Lesaka je vodila vojni odred grupe.

Pretrage u hotelu u Makonu nastavljene su u nedjelju poslije podne, a ceste koje vode do hotela su blokirane neoznačenim policijskim vozilima.

Ova hapšenja su posljednji udarac baskijskoj separatističkoj organizaciji, koja je prije godinu dana objavila da je prekinula 40-godišnje nasilje u borbi za nezavisnu državu u sjevernoj Španiji i na jugozapadu Francuske.

Španija, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija (EU) smatraju ETA-u terorističkom organizacijom. Okrivljena je za ubistva više od 825 osoba u kampanji bombardiranja i pucnjava.

Iako je obećala da će prekinuti nasilje, ETA je odbila predati oružje, mada je preostalo samo desetak aktivnih članova.

Španska Vlada zahtijeva da se ETA rasformira i preda oružje.

Izvor: Agencije