Eksplozija autobombe na zadnji dan primirja

U eksploziji automobila bombe u jednom kvartu u Damasku poginulo je 10 osoba, izjavio je zvaničnik sirijske Vlade.

Zvaničnik je rekao da se eksplozija dogodila u ponedjeljak u Jaramani, javio je AP.

U eksploziji je povrijeđena 41 osoba i uzrokovala je veliku materijalnu štetu.

Zvaničnik je želio ostati anoniman, jer nema dozvolu da razgovara s medijima.

Neuspješno primirje

Ujedinjeni narodi (UN) su pokušali posredovati za primirje tokom četiri dana Kurban-bajrama, koji se završava u ponedjeljak.

Međutim, primirje je prekinuto ubrzo nakon što je trebalo stupiti na snagu.

Specijalni predstavnik UN-a i Arapske lige (AL) za Siriju Lakhdar Brahimi izrazio je žaljenje što primirje u Siriji nije bilo uspješnije, ali je poručio kako neće dozvoliti da to obeshrabri njegove mirovne napore.

“Veoma mi je žao … što ovaj poziv [na primirje] nisu čuli u onoj mjeri u kojoj smo se nadali, ali to nas neće obeshrabriti”, rekao je on na konferenciji za novinare, poslije razgovora sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom.

Na pitanje da li bi UN mogao uputiti mirovnu misiju u Siriju, Brahimi je odgovorio da “u ovom trenutku ne postoje planovi da se šalje mirovna misija, već samo planiranje za slučaj vanredne situacije, jer bi to moglo postati mogućnost u budućnosti”.

Lavrov je rekao da je Rusija razočarana što su u Siriji “ljudi koji ometaju mirovni proces u suštini osujetili rad vojnih posmatrača UN-a”.

Prema njegovim riječima, ta misija je sada prekinuta i u Damasku je ostala manja grupa, koja prati razvoj situacije.

Rusija je, kako je istakao, vjerovatno jedina zemlja koja je učestvovala na zasjedanju akcione grupe u Ženevi 30. juna, a koja redovno razgovara sa svim sirijskim stranama, kako s Vladom tako i sa svim opozicionim grupama bez izuzetka.

Prema riječima ruskog šefa diplomatije, u Moskvi računaju da će analogne napore preduzimati i zapadni partneri.

“Oni se trebaju navići na misao da će bez dijaloga s Vladom teško nešto uspjeti. To je sada jedini problem koji stoji na putu prelaska na politički proces”, zaključio je ruski ministar.

Brahimi će poslije Moskve posjetiti i Kinu.

Podrška Brahimiju

Generalni sekretar UN-a Ban Ki Moon izjavio je da je duboko razočaran zbog toga što primirje u Siriji nije uspjelo i apelirao je na Vladine snage i opozicione formacije da odmah prekinu borbene aktivnosti.

“Veoma sam razočaran zbog toga što sukobljene strane nisu ispoštovale poziv na prekid borbi. Ova kriza ne može biti riješena novim oružjem i krvoprolićem”, rekao je on, prenosi Reuters.

“Ponavljam apel koji sam uputio Vijeću sigurnosti UN-a, zemljama regije i čitavoj regiji – da podrže misiju zajedničkog specijalnog predstavnika UN-a i AL-a za Siriju Lakhdara Brahimija”, kazao je Ban.

Primirje je, prema prijedlogu međunarodnog mirovnog izaslanika Brahimija, trebalo stupiti na snagu u petak i trajati tokom četverodnevnog muslimanskog blagdana Kurban-bajrama.

Sirijska vojska je u ponedjeljak počela najintenzivnije zračne napade u zemlji od kada su ljetos u sukob prvi put uvedeni bombarderi, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

“Jutros su za tri sata izvršena 34 zračna napada širom zemlje”, izjavio je direktor ove nevladine organizacije sa sjedištem u Velikoj Britaniji Abdel Rahman za AFP.

Izvor: Agencije