Nagrada Saharov iranskim disidentima

Nasrin Sotoudeh osuđena je zbog kršenja nacionalne sigurnosti (EPA)

Iranski disidenti Nasrin Sotoudeh i Jafar Panahi dobitnici su nagrade Andrej Saharov koju Evropski parlament svake godine dodjeljuje borcima za ljudska prava.

Aktivistkinja Sotoudeh i filmski režiser Panahi su osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne zbog “neprijateljske propagande” protiv iranskog režima.

“Nagrada je izraz podrške za koju smatramo da je ovi hrabri ljudi zaslužuju”, rekao je predsednik EP-a Martin Schulz u govoru pred Parlamentom.

Poziv na prijem

Schulz je naglasio da je ovo prvi put od 1994. godine da je odluka žirija bila jednoglasna. Schulz je pozvao iranske vlasti da dozvole laureatima da u decembru lično preuzmu nagradu u vrijednosti od 50.000 eura na svečanoj dodjeli u Strasbourgu.

Nagrada se dodjeljuje od 1998. godine, a prvi dobitnik je bio Nelson Mandela.

Sotoudeh, koja brani domaće opozicione aktiviste, osuđena je na 11 godina zatvora zbog kršenja nacionalne sigurnosti, dok je Panahi osuđen na šest godina zatvora i na 20-godišnju zabranu snimanja filmova.

Panahi je 2000. godine na festivalu u Veneciji osvojio Zlatnog lava za film “Krug”, a šest godina kasnije u Berlinu dobio je Srebrnog medvjeda za film “Zaleđe”.

U konkurenciji su osim Sotoudeh i Panahija bili bjeloruski disident Sergej Bjelacki i ruska punk grupa Pussy Riot.

Izvor: Agencije