Portugalu 1,5 milijardi eura pomoći MMF-a

Institucija sa sjedištem u Washingtonu saopćila je da će u četvrtak objaviti izvještaj o reviziji portugalskih finansija (AP)

Međunarodni monetarni fond (MMF) uplatio je u srijedu tranšu od 1,5 milijardi eura Portugalu, poslije potvrde dosadašnjeg napretka u realizaciji uslova pod kojima je zemlja dobila zajam.

U saopćenju se navodi da je Izvršni odbor MMF-a u srijedu okončao petu reviziju učinka Portugala u realizaciji ekonomskog programa. MMF je odobrio ovoj državi zajam od 28,2 milijardi eura u periodu od tri godine.

Izvještaj o reviziji

Institucija sa sjedištem u Washingtonu saopćila je da će u četvrtak objaviti izvještaj o reviziji portugalskih finansija, prenosi AFP.

Portugal je u maju 2011. godine spašen od bankrota intervencijom MMF-a i Evropske unije (EU) i njihovim kombiniranim zajmom od 78 milijardi eura.

Vlada u Lisabonu zauzvrat mora izvršiti budžetske rezove, povećati poreze i provesti reforme koje bi poboljšale efikasnost ekonomije.

Procjenjuje se da će Portugal od početka sljedeće godine ponovo moći sam refinansirati svoje dugove na tržištima privatnog kapitala.

Dug Portugala na kraju prvog kvartala ove godine bio je skoro 190 milijardi eura, odnosno 112 posto bruto društvenog proizvoda (BDP), navodi se u podacima zavoda za statistiku EU-a.

Izvor: Agencije