Treća debata pripala Baracku Obami

Pažljivijem promatraču nije promaklo da su Obama i Romney zapravo imali jako slične stavove o vanjskoj politici (EPA)

Piše: Ivica Puljić

Predsjednik Obama i republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney okončali su svoja sučeljavanja oštrim izmjenama stavova u trećoj i posljednjoj debati o tome gdje je mjesto Sjedinjenih Država u svijetu.

Barack Obama je pokrenuo svoju ofanzivu od samog početka optužujući svog suparnika za nedosljedan pristup vanjskoj politici.

Kao novinar koji već mjesecima prati predizborna zbivanja u Americi moram reći da je to – istina. Savjetnici Mitta Romneyja za vanjsku politiku (većina njih je preuzeta od administracije predsjednika Busha) izjavljivali su za Al Jazeeru kako će Romneyjeva vanjska politika biti drugačija od one Baracka Obame, kojeg su optuživali da je previše mekan, da sve pokušava učiniti na legitiman način uz razgovor s drugim zemljama, te ističući kako će guverner Romney više provoditi tradicionalniju američku vanjsku politiku uspostavljenu nakon Drugog svjetskog rata, koja se temelji na širenju interesa posredstvom vojne i ekonomske moći. 

‘Vatra’ oko Irana

No, Mitt Romney je sebe u posljednjoj debati posvećenoj vanjskoj politici predstavio kao mirotvorca koji ne bi ni dlaku s glave nikome skinuo, želeći se dodvoriti onim glasačima koji još nisu odlučili kome dati svoj glas na biralištu. Takvi su glasači u pravilu blizu političkog centra i mogu se brzo prikloniti ili jednoj ili drugoj strani. 

Predsjednik Obama je u debati jasno stavio do znanja da je on vrhovni zapovjednik američkih oružanih snaga dok se Mitt Romney s tim uglavnom složio!

Do izlaska na birališta ostala su točno dva tjedna, a oba će se kandidata sada fokusirati na savezne države Iowa, Colorado, Nevada, Virginia, Ohio i Florida. To su područja gdje će se odlučiti tko će biti sljedeći predsjednik Sjedinjenih Država, jer u svakoj drugoj saveznoj državi već se zna kome će pripasti glasovi.

Pažljivijem promatraču nije promaklo da su njih dvojica zapravo imala jako slične stavove o vanjskoj politici, a najviše je “vatre” bilo oko Irana, gdje je Romney optužio predsjednika Obamu da je “previše popustljiv”. 

Predsjednik je odvratio kako su Iranu uvedene najoštrije sankcije u povijesti, te da ni vojna opcija nije potpuno odbačena ukoliko Vlada u Teheranu ne ispuni zahtjeve međunarodne zajednice.

Kada je moderator Bob Schieffer upitao: “Hoće li se eventualni iranski napad na Izrael označiti kao napad na Sjedinjene Države”, oba su kandidata spremno odgovorila – da – uz ogradu da je vojna akcija nepoželjna i da je uvjerljivo posljednja opcija. 

Mitt Romney je optuživao predsjednika Obamu da se na početku svog predsjednikovanja ispričavao zemljama na Srednjem istoku zbog američke politike, a demokratski je kandidat energično odbacivao takve optužbe.

Romney je pokušao umanjiti predsjednikov rejting glede američkih oružanih snaga, istaknuvši kako je Barack Obama smanjio proračun za vojsku, pogotovo za mornaricu, rekavši da Sjedinjene Države imaju manje brodova nego 1916. godine: 

“Mi sada imamo manje bajoneta i konja u vojsci, ali imamo nosače zrakoplova, borbene avione, vojna se tehnologija promijenila”, odgovorio je predsjednik Obama.

Na pitanje CNN-a ko je izašao kao pobjednik debate, 48 posto gledalaca je smatralo da je to Obama, a 40 procenata Romney. 

Ovaj oštri odgovor analitičari ocjenjuju kao problematičan po predsjednika kada šestog studenog na izbore izađu stanovnici savezne države Virginia, gdje se nalaze dvije velike vojne mornaničke baze.

Za Mitta Romneyja problematična izjava mogla bi biti ona o izlaznoj strategiji za Afganistan, kada je u potpunosti podržao Predsjednikov plan o vojnom napuštanju Afganistana do kraja 2014. godine.

To mu, opća je ocjena, neće oprostiti konzervativniji dio Republikanske stranke, koji se ne slažu s postavljanjem datuma za povlačenje američkih vojnika iz Afganistana.

Sve u svemu, Predsjednik je pobjednik posljednje debate, u to nema nikakve sumnje, ali pitanje je koliko se njegov ofanzivni nastup dopao glasačima. Već znamo da se dopao ženama, jer je često govorio o obrazovanju i pravu žena u zemljama Srednjeg istoka.

Države odluke

Analitičari se slažu da je predsjednik Obama u sinoćnjem istupu vjerojatno dobio dodatne glasove u Ohiou, zbog navođenja uspješne politike u spašavanju američke autoindustrije, te na Floridi, gdje žive veliki židovske zajednice u Americi. Predsjednik je tri puta u debati rekao: “Izrael je naš najveći saveznik na Srednjem istoku.”

Na pitanje CNN-a ko je izašao kao pobjednik debate, 48 posto gledalaca je smatralo da je to Obama, a 40 procenata Romney.

Do izlaska na birališta ostala su točno dva tjedna, a oba će se kandidata sada fokusirati na savezne države Iowa, Colorado, Nevada, Virginia, Ohio i Florida.

To su područja gdje će se odlučiti tko će biti sljedeći predsjednik Sjedinjenih Država, jer se u svakoj drugoj saveznoj državi već zna kome će pripasti glasovi.

Izvor: Al Jazeera