Posljednja prilika za Bijelu kuću

Američki predsjednik Barack Obama i republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney su u trećoj i posljednjoj televizijskoj debati odmjerili snage na pitanjima američke vojne moći i rješavanja bliskoistočne krize.

Debata je održana u trenutku kada istraživanja javnog mnijenja pokazuju da su im izgledi za osvajanje Bijele kuće gotovo izjednačeni na predsjedničkim izborima, koji će biti održani 6. novembra.

Prema posljednjim anketama, dvojica kandidata izjednačena su sa po 46 posto glasova birača, izvještava iz Boca Ratona, Florida, reporter Al Jazeere Vladimir Bobetić.

Novinari i publika dobili su što su očekivali – oštru poslednju predsjedničku debatu. Pred publiku su izašli znajući da im je ovo posljednja prilka da se na ovakav način obrate televizijskom gledalištu, posebno neopredijeljenim gledaocima.

Predsjednik Obama potrudio se da svog rivala prikaže kao osobu koja je tokom kampanje mijenjala mišljenje i kao nedovoljno upućenog u vanjsku politiku:

Gotovo identični stavovi

“Drago mi je da ste prepoznali da je Al-Kaida prijetnja, jer ste prije nekoliko mjeseci, kada ste upitani koji je najveća geopolitička prijetnja s kojom se suočava Amerika, rekli Rusija. Ne Al-Kaida, rekli ste Rusija. Prizivanje na vanjsku politiku iz osamdesetih? Znate, Hladni rat se završio prije 20 godina”, poručio je Obama Romneyu.

„Napad na mene nije na dnevnom redu. Napadati mene nije razgovor o tome kako ćemo se odnositi prema izazovima koji postoje na Bliskom istoku i kako da iskoristimo priliku i zaustavimo val nasilja”, odgovorio je Romney.

Oko najvećih izazova dva suparnika imali su gotovo identične stavove. Zustavljanje daljeg ekonomskog napretka Kine na amričkom tržištu, ali ne i gubitak kao važnog saveznika, podrška Izraelu kao strateškom partneru na Bliskom istoku i sprečavanje Irana da proizvede nuklearno oržuje.

“Ono što želim podvući je isto ono što je podvukao i predsjednik. Da sam ja predsjednik SAD-a, odnosno kada budem predsjednik SAD-a, mi ćemo stajati uz Izrael. I ako Izrael bude napadnut, mi ćemo ih pomoći, ne samo diplomatski, ne samo kurtoazno, već i vojno”, rekao je Romney.

„Dok god sam ja predsjednik SAD-a Iran neće imati nuklearno oružje. To sam jasno stavio do znanja kada sam postao predsjednik. Tada smo organizirali najsnažniju koaliciju i najsnažnije sankcije protiv Irana u historiji”, kazao je Obama.

Neslaganja oko vojske

Ono oko čega predsjednik Obama i guverner Romney nikako ne mogu složiti je vojska. Romney bi htio veći budžet za vojsku, dok predsjednik SAD-a tvrdi da je to davanje koje vojska nije tražila.

“Naša mornarica manja je nego što je bila 1917. godine. Mornarica kaže da joj je potrebno 313 brodova kako bi izvršavala misije. Mi sada idemo ka broju manjem od 200 brodova”, smatra Romney.

“Pomenuli ste Mornaricu i da imamo manje brodova nego 1916. godine. Pa, guverneru, također imamo i nešto manje konja i bajoneta, jer se priroda vojske u međuvremenu promijenila”, odgovorio mu je Obama.

Ova debata, osim što je  posljednja, računa se i kao jedan od najujeicajnijih istupa tkandidata. Jer, istraživanja objavljena u nedjelju pokazala su da je čak 92 posto građana SAD-a zainteresirano kakvu će vanjsku politiku voditi predsjednik i kakva će biti pozicija Amerike u svijetu.

Izvor: Al Jazeera i agencije