Neizvjestan život sirijskih izbjeglica

Sirijska državna televizija objavila je odluku predsjednika Bashara Al-Assada o amnestiranju svih zločina počinjenih u Siriji do 23. oktobra, osim onih koje su počinili, prema definiciji sirijskih vlasti, teroristi.

Doneseni akt predviđa pomilovanje počinilaca.

Veliki broj izbjeglica i dalje pokušava napustiti zemlju, a dio njih koji su smješteni u turskim kampovima odlučio vratiti se u Siriju.

Nepodnošljiv život

To je teška odluka, ali Sirijac Abu Omar kaže da nema izbora: život u izbjegličkom kampu postao je nepodnošljiv.

S porodicom se vraća natrag u Siriju, iako je njegovo selo u provinciji Halep daleko od sigurnog. Zna koliki je to rizik.

Postaje sve hladnije, petomjesečni sin je bolestan, a šatori neće izdržati jače padavine. No, više od toga brine ga nastavak sukoba.

“Ovaj rat mora stati što prije. Ako se ova situacija nastavi, dijelovi sirijske teritorije postat će raj za teroriste. Konflikt će utjecati i na susjedne zemlje”, kaže Abu Omar.

Povratnici manjina

Većina ovih ljudi dolazi iz mjesta u kojima su opozicione snage uspjele nadjačati Vladine.

No, ta sloboda učinila ih je još većim metama. Iako to zna, i Abu Jimaah će se vratiti u Siriju. Rat, kaže, ovako može potrajati godinama.

“Gdje vodi ovaj rat? Vodi u nepoznato. Nema pozitivnih naznaka. Situacija se pogoršava. Sada je puno gore nego što je bilo kad smo stigli ovdje”, smatra Abu Jimaah.

Upravo zbog neizvjesnosti, oni koji se žele vratiti natrag u manjini su.

Kod kuće ih čeka neimaština. U Halepu do hrane je sve teže doći.

Neimaština Halepa

Četrnaestogodišnji Ahmed gura kolica pustim ulicama grada.

Dok strahuje od nasumičnih granata, pokušava zaraditi nešto novca prodajući tradicionalno slatko piće.

“Želim živjeti, to je to. Ne mogu predvidjeti opasnost. Imam mlađu braću i sestre i oni moraju jesti.”

Mnogi stanovnici Halepa su presiromašni da bi napustili grad. Stari i mladi naročito su ranjivi. Da bi preživjeli, moraju kopati po ruševinama ne bi li pronašli bilo šta što mogu prodati.

U Idlibu opozicione snage slave osvajanje jedne od Vladinih kontrolnih tačaka. No, borbi se i dalje ne nazire kraj.

Iranski ambasador u Siriji rekao je kako vjeruje da je sirijska Vlada spremna prekinuti vatru, dok specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda (UN) napušta Damask bez postignutog dogovora.

Izvor: Al Jazeera