Sve manje bioraznolikosti u Indiji

U Indiji se održava konferencija čija su tema najbolje metode za očuvanje svjetske bioraznolikosti.

Međunarodna unija za očuvanje prirode sastavila je tzv. crvenu listu ugroženih vrsta, na kojoj se već nalazi više od 20.000 biljaka i životinja.

Među njima je veliki broj vodozemaca, korala i biljaka koji su pred izumiranjem. Jedno od ugroženih staništa, nekada poznato po bioraznolikosti, nalazi se u indijskoj saveznoj državi Kerali.

Iako naizgled radi isto što i drugi poljoprivrednici, Mani, zapravo, koristi višestoljetno znanje koje su prenosili njegovi preci, vještinu prirodnog uzgoja biljaka bez nanošenja štete zemlji, što je danas rijetkost.

“Od djetinjstva volim poljoprivredu. Kad bih dobio pomoć od vlade, proširio bih proizvodnju”, rekao je Mani.

Komercijalna poljoprivreda

Ali, njegova vještina izumire. Male farme poput Manijeve ne donose mnogo novca. A u saveznoj državi Kerali, u kojoj živi, mnogi upozoravaju na veliku krizu.

Kad je riječ o bioraznolikosti, ovo područje je nekad bilo jedno od najbogatijih u svijetu. Ovdje su živjele hiljade rijetkih biljaka i životinja.

No, proteklih godina, 70 posto staništa je uništeno, uglavnom zbog komercijalne poljoprivrede. Šume su nestale i zamijenile su ih velike plantaže.

Na plantažama čaja sada rade vlasnici nekadašnjih malih farmi.

Prerna Suri je rekla: “Čaj je jedan od najpoznatijih izvoznih proizvoda Kerale. Riječ je o unosnoj kulturi, koja na tržištu donosi mnogo novca. Ali, ovakva masovna proizvodnja zahtijeva i mnogo hemijskih đubriva i pesticida. Ove hemikalije cure u tlo, zagađujući ne samo zemlju, nego i vodu i zrak u Kerali. Zbog toga se prirodna ekologija ovog područja polako uništava.”

Tržište pobjeđuje

Doktor Anil Kumar sa instituta “M. S. Swaminathan” pokušava to promijeniti. Jedan je od vodećih indijskih stručnjaka za bioraznolikost. On uči lokalne poljoprivrednike kako da povećaju proizvodnju bez upotrebe hemikalija.

“Moderna poljoprivreda je orijentirana na tržište i njena jedina briga je proizvodnja. A kad se to dešava, niko ne vodi računa o bioraznolikosti ili zdravlju ekosistema”, ocijenio je Kumar.

Ali, čini se da tržište pobjeđuje. Kerala ubire većinu prihoda od prodaje usjeva. A vlada ne daje dovoljno poticaja malim poljoprivrednicima.

Svake godine ljepota ovog područja privlači sve više ljudi. Bez političke volje, ekonomija bi mogla potpuno promijeniti i na kraju uništiti ono što je ostalo od ove, nekada svete, zemlje.

Izvor: Al Jazeera