Obama popularniji među ženskim glasačima

Najnovije ankete pokazuju da je Barack Obama među ženama popularniji od svog protukandidata Mitta Romneyja. Jedan od razloga je Romneyjev stav o finansiranju kontracepcije.

Dopisnik Al Jazeere John Hendren posjetio je jednu od neopredijeljenih, takozvanih swing država, Iowau i istražio koliko bi pitanja poput ovog mogla utjecati na ishod izbora.

Ako Obama zadrži posao, za to bi uveliko mogao zahvaliti glasovima žena.

U SAD-u već dugo postoji jaz među spolovima – republikanci su uglavnom popularniji među muškarcima, demokrati među ženama. Ta razlika je posebno očita na ovim izborima.

Profesor političkih nauka Arthur Sanders je rekao: “Za Romneyja je ključno da smanji ovaj jaz koliko god može. Za Obamu važi suprotno – mora ga produbiti koliko je to moguće.”

Predsjednik Obama upravo to pokušava učiniti nizom spotova fokusiranih na žene.

Jedan od spotova ima sljedeću poruku: “Nikad se nisam ovako osjećala, ali danas je zastrašujuće biti žena. Romney jednostavno ne zna ništa o tome.”

Dio kampanje

“Sve je to dio kampanje unutar kampanje, optuživanje Romneyja da vodi rat protiv žena, protivljenjem abortusu i državnom finansiranju kontracepcije u ustanovama poput Planiranog roditeljstva”, kazao je Henderen.

Drugi spot protiv Romneyja nastavlja u sličnom tonu: “Planirano roditeljstvo? Toga ću se riješiti.”

Predsjednica Demokratske stranke savezne države Iowa Sue Dvorsky je kazala: “Kao da jesmo u ratu. Opet raspravljamo o pitanjima za koja smo mislili da smo ih riješili prije nekoliko decenija, o kontracepciji i njenoj dostupnosti. Apsurdno mi je da moje kćerke vode razgovore koje sam ja vodila prije gotovo 40 godina.”

Romney i njegovi saveznici uzvraćaju. U jednom spotu nagovještavaju da Obama tjera djevojčice na plač.

“Budućnost postaje sve gora dok je Obama na vlasti”, navedeno je u spotu.

Žene koje podržavaju Romneyja uglavnom imaju konzervativnije stavove o socijalnim pitanjima i vanjskoj politici. I većina ne vjeruje Obami.

Pitanje porijekla

“Mislim da on čak ni ne voli Ameriku. Dakle, zašto bi je vodio u pravom smjeru ako uopće ne podržava taj cilj?”, upitala se pristalica Republikanske stranke Beth Zahurones.

Neki demokrati ističu Romneyjevo porijeklo. Obamu je odgojila samohrana majka, dok je Romney odrastao u svetu finansija, kojim vladaju muškarci.

“Toliko godina je proveo u korporativnom svijetu kojim, u suštini, upravljaju muškarci. Zbog toga možda ima drugačiju perspektivu od predsjednika Obame. Obama može shvatiti obične muškarce i žene, jer je odrastao među njima”, ocijenila je Cheryl Mulvihill, simpatizerka Demokratske stranke.

Analitičari smatraju da bi ovaj jaz među polovima mogao biti presudan u neodlučnim državama Srednjeg zapada i drugih dijelova SAD-a.

Izvor: Al Jazeera