Desetine ranjenih u napadu na NATO bazu

Bombaš je detonirao eksplozive odmah ispred baze koju dijele afganistanska vojska i strane snage, pri čemu je ranjeno 45 vojnika (EPA)

U samoubilačkom napadu automobilom-bombom na zajedničko sjedište NATO-a i snaga afganistanske vojske u istočnom Afganistanu je povrijeđeno najmanje 45 pripadnika afganistanskih snaga, saopćili su u srijedu lokalni zvaničnici.

Odgovornost za napad u okrugu Zurmat pokrajine Paktia su preuzeli talibani, dodavši da su njihovi pripadnici uspjeli ući u bazu, noseći prsluke napunjene eksplozivom.

Glasnogovornica međunarodnih snaga pod vodstvom NATO-a (ISAF) izjavila je da su talibani otvorili vatru na bazu nakon eksplozije. Ona je dodala da pri ovom napadu nije bilo povrijeđenih pripadnika NATO snaga.

Mala pokrajina Paktia, udaljena stotinjak kilometara južno od glavnog grada Kabula, trpi porast nasilja tokom posljednje dvije godine.

“Bombaš je detonirao eksplozive odmah ispred baze koju dijele afganistanska vojska i strane snage, pri čemu je ranjeno 45 vojnika”, kazao je za Reuters zamjenik guvernera Paktije Gul Rahman Mangal.

Povrijeđeni civili

Bolnički zvaničnici u Zurmatu su objavili da je u ovom napadu povrijeđeno sedam civila.

Kako se približava rok za povlačenje stranih snaga iz Afganistana 2014., primjetan je porast nasilja u ovoj zemlji. Nakon povlačenja stranih vojnika, mir u zemlji će održavati 350.000 pripadnika afganistanskih sigurnosnih snaga.

Afganistanske sigurnosne snage trpe velike gubitke – predstavnici NATO-a su izjavili da je u prosjeku 243 afganistanska vojnika i 292 policijaca ubijeno ili ranjeno svakog mjeseca ove godine – što je dovelo do zabrinutosti da li njihova učinkovitost u borbi sa pobunjenicima opada zajedno sa njihovim moralom.

Viši zvaničnik zadužen za pregovore je u nedjelju negirao da je došlo do zastoja u mirovnim pregovorima Kabula sa talibanima, rekavši da pregovori napreduju.

Izvor: Agencije