Atina: Napredak u pregovorima uoči štrajka

Sindikat GSEE je pozvao svoje članove da u četvrtak izađu na ulice i blokiraju "mjere koje uništavaju i društvo i ekonomiju" (Reuters)

Grčka i njeni međunarodni finansijeri postigli su dogovor o većini mjera štednje i reformi potrebnih da bi ta zemlja na rubu bankrota dobila novu pomoć, objavili su kreditori uoči generalnog štrajka zakazanog za četvrtak.

Nakon višemjesečnih teških pregovora čini se da su Atina i predstavnici Evropske unije (EU) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) blizu sveobuhvatnog sporazuma kojim bi se izbjegao grčki bankrot, iako obje strane priznaju da su neka pitanja još otvorena, prenosi Hina.

“Dogovorili su se o većini temeljnih mjera nužnih za nastavak reformi”, objavila je tzv. Trojka predstavnika MMF-a, Evropske komisije i Evropske centralne banke u kasnim večernjim satima u srijedu nakon posjete Atini.

Otvoreno pitanje

Grčki zvaničnici tvrde da ostaje otvoreno pitanje reforme tržišta rada.

Trojka traži ukidanje trogodišnje osigurane minimalne plate od 580 eura, kao i garantiranih otpremnina otpuštenim radnicima.

“Naravno da trebamo provesti strukturne reforme, ali Trojka insistira da uništimo radnička prava. Demokratska ljevica ovo kategorički odbija i neće glasati ni za kakve mjere koje su povezane sa ovim zahtjevima Trojke”, kazao je grčki parlamentarac Fotis Kouvelis.

Glavni grčki sindikati sazvali su generalni štrajk za četvrtak, kako bi se usprotivili mjerama štednje.

“Radnici i penzioneri podnose breme ekonomske krize, dok su poreski prevaranti oslobođeni briga”, saopćio je sindikat GSEE, koji predstavlja stotine hiljada zaposlenih u privatnom sektoru, prenosi AFP.

GSEE je pozvao svoje članove da u četvrtak izađu na ulice i blokiraju “mjere koje uništavaju i društvo i ekonomiju”.

Zaposleni u državnom sektoru pridružit će se demonstracijama, a i Asocijacija grčkih trgovaca najavila je zatvaranje prodavnica.

Nastavak pregovora

Od Grčke se zahtijeva da provede mjere štednje u vrijednosti od 11,5 milijardi eura kako bi dobila finansijsku pomoć.

Prema riječima zvaničnika Trojke, pregovori o spornim pitanjima bit će nastavljeni sa željom da se sporazum postigne u narednih nekoliko dana.

Dodaju da će razgovarati i o pitanju finansiranja.

Inspektori trojke na dvodnevnom samitu EU-a koji počinje u četvrtak prenijet će čelnicima Unije informacije.

Kako prenosi Reuters, na samitu će se osjećati strah za grčku sudbinu, iako Grčka nije tema razgovora.

Grčki zvaničnici izrazili su nadu da će ta zemlja uskoro dobiti sredstva koja će joj pomoći da se održi na površini i izbjegne izlazak iz eurozone.

Izvor: Al Jazeera i agencije