Smrtonosni val hladnoće u Evropi

U Austriji opasnost od snježnog odrona povećana na četvrti stepen na petostepenoj skali. (AP)

Dvojica ljudi smrtno su stradala u Bugarskoj, a jedan u Grčkoj u valu hladnoće i nevremena koji je zahvatio dio Evrope, javile su agencije

U Bugarskoj su na području planine Rodopi otkrivena tijela dvojice muškaraca za koje se pretpostavlja da su žrtve hladnoće.
        
Tijelo 55-godišnjeg muškarca pronađeno je kod Čepelara, a tijelo drugog 75-godišnjeg muškarca u blizini Smoljana, na putu u rudozemskom selu Vitina, prenosi Srna.
        
Po tijelima muškaraca nisu otkriveni tragovi nasilja, a autopsija će pokazati da li su oni žrve hladnoće, saopšteno je iz Policijske uprave Smoljana.

Deblokirano 4.000 automobila
        
Lokalni mediji javili su da je u jednom hotelu u skijaškom centru Borovac pronađeno beživotno tijelo 23-trogodišnjeg britanskog tenisera.        

U Bugarskoj je, nakon višečasovnih problema, uspostavljen saobraćaj na autoputu Hemus koji od Sofije vodi ka Varni i na kome je kod mjesta Vitinja bilo blokirano više od 4.000 automobila. 

Direktor bugarske Agencije za vanredne situacije Nikolaj Nikolov rekao je da je saobraćaj normalizovan za putnička vozila i minibuse, a kada je riječ o autobusima, provjerava se da li posjeduju adekvatnu zimsku opremu.

Kretanje teretnih vozila na autoputu Hemus privremeno je zabranjeno. 

Do zastoja na najdužem bugarskom autoputu došlo je nakon obilnih snježnih padavina kada su se popriječili kamioni koji nisu poštovali zimske uslove.

Ministar regionalnog razvoja i urbanizma Ljiljana Pavlova saopštila je danas da je razriješila dužnosti rukovodstvo državne kompanije “Automagistrale” jer se nisu snašli u čišćenju autoputa Hemus.

U Bugarskoj je danas, zbog obilnih snježnih padavina, veliki broj domaćinstava bez struje.

Direktor preduzeća ČEZ-Bugarska Božidar Gatev izjavio je da je oko 56.000 korisinika i danas bez električne energije.

Takođe, tridesetšestogodišnji grčki alpinista prva je žrtva hladnoće u Grčkoj. 

Spasilačke službe pronašle su danas njegovo tijelo poslije višečasovne potrage, a nakon dojave jednog planinara da se njegov prijatelj smrznuo na južnim padinama planine Belasica. 

Područje sjeverne Grčke zahvatilo je snažno nevrijeme, koje je pričinilo ozbiljne probleme u saobraćaju i stvorilo poteškoće u snabdijevanju električnom energijom. 

Na sjeveru zemlje utopilo se više od 200 ovaca, nakon što se jedna pritoka rijeke Marice izlila u poplavila farmu.

Istovremeno, veliki snijge napadao je u Austriji i Švicarskoj.

Zapadni dio Austrije zahvatilo je snažno olujno nevrijeme, koje je izazvalo pravi haos na putevima, ali i poremetilo saobraćaj na austrijskoj željeznici, javila je Fena. 

Saobraćaj na najvećoj željezničkoj liniji u Austriji, koja povezuje istok i zapad zemlje, prekinut je jučer poslije obilnog snijega u Tirolu, popularnom alpskom turističkom odredištu. Ta pruga i jutros je bila zatvorena za saobraćaj. 

Dvije ostale željezničke linije koje povezuju Tirol s južnom Njemačkom, također su prekinute, a oborena stabla su oštetila žice koje se nalaze iznad pruge. 

Oluja „Andrea“ prošla je preko zapada Austrije brzinom do 130 kilometara na sat, posebno u pokrajinama Tirol i Forarlberg, donijevši velike količine snijega. 

Od četvrtka do subote napadalo je do 120 centimetara snijega, a meteorolozi najavljuju da će snježne padavine biti nastavljene i narednih dana i da će u planinskim regionima pasti još oko metar novog snijega. 

Pripravna helikopterska jedinica

Skijaška mjesta koja su od petka ujutro, u regionu planine Arlberg, bila odsječena od svijeta, ponovo su dostupna kopnenim putem. 

Zbog velike količine snijega, koji je napadao, opasnost od snježnog odrona je povećana na četvrti stepen na petostepenoj skali. 

Zbog opasnosti od lavina helikopterska jedinica austrijske vojske stavljena je u viši stepen pripravnosti i osam helikoptera stavljeno je na raspolaganje za pomoć stanovništvu. 

Probleme s napajanjem strujom imalo je 35 od 279 opštine u pokrajini Tirol, gdje je i više puteva moralo biti zatvoreno za saobraćaj, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije