Predsjednica Argentine nije imala rak

Brojni Argentinci na ulicama su izrazili podršku oboljeloj predsjednici (Reuters)

Predsjednica Argentine Cristina Fernandez nije imala rak, iako joj je ta dijagnoza postavljena prošlog mjeseca, a štitna žlijezda uklonjena operacijom 4. januara, izjavio je u subotu portparol predsjedništva.

“Finalnim histopatološkim nalazom utvrđeno je prisustvo nodula u dva dijela tiroidne žlijezde predsjednice, ali je odbačeno prisustvo kancerogenih ćelija, čime se mijenja prvobitna dijagnoza” rekao je Alfredo Scoccimarro novinarima.

Cristina Kirchner (58) operirana je 4. januara od, kako je tada rečeno, raka štitne žlijezde, u klinici u mjestu Pilar, 50 kilometara sjeverno od Buenos Airesa.

Prema novoj dijagnozi ljekarski tim smatra da je obavljen hirurški zahvat dovoljan i da više nije potrebno zračenje radioaktivnim jodom, kao što je bilo prvobitno planirano.

Velikodušna ulaganja

Očekuje se da će se predsjednica Fernandez vratiti na posao krajem ovog mjeseca.

Predsjednica je uoči operacije predala vlast potpredsjedniku Amadu Boudouu do 24. januara.

Fernandez je osvojila drugi mandat na izborima u oktobru, a Argentinci je podržavaju zbog velikodušnog ulaganja u socijalne programe.

Poslovni lideri i poljoprivrednici, sa druge strane, kažu da njene centrističke državne intervencije u ekonomiji plaše investitore.

Izvor: Agencije