Izrael izložio Palestincima principe za rješenje krize

Nasser Judeh zadovoljan je tokom pregovora (EPA)

Izraelski izaslanik na sastanku s palestinskim pregovaračima u Amanu Yitzhak Molcho izložio je glavne crte rješenja kako ga vidi Izrael, izjavili su u četvrtak zvaničnici obiju strana.

“Palestinska strana je prezentirala dokument koji predstavlja njeno viđenje granica i sigurnosti. Izraelska strana ga je dobila i obećala da će ga razmotriti tokom narednih sedmica”, izjavio je u utorak navečer jordanski ministar vanjskih poslova Nasser Judeh.

Sljedeći krug u ponedjeljak

Izraelski i palestinski mirovni pregovarači počet će sljedeći krug direktnih pregovora u ponedjeljak, 9. januara, izjavila je u četvrtak glasnogovornica američkog State Departmenta.

“Ohrabreni smo što obje strane sjedaju za sto i što će direktno pregovarati”, rekla je Victoria Nuland na dnevnoj  konferenciji za novinare američkog ministarstva vanjskih poslova u Washingtonu.

“Izraelska strana je prezentirala svoj stav usmeno u 22 tačke, ali nije prezentirala pismeni dokument, iako je s četvorkom za Bliski istok (SAD, Rusija, Ujedinjeni narodi i Evropska unija) dogovoreno da obje strane razmijene dokumente o svom viđenju rješenja”, izjavio je za AFP Nimr Hamad, politički savjetnik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa.

“Tačke koje je izložio Molcho nisu bile puno drugačije od onih koje je izložio izraelski premijer Binyamin Netanyahu predsjedniku Abbasu u septembru 2010. godine, prilikom susreta u Washingtonu, Šarm el-Šeiku i Jerusalemu”, dodao je on.

Molcho i palestinski pregovarač Saeb Erekat održali su plenarnu sjednicu s predstavnicima četvorke za Bliski istok prije bilateralnog razgovora, u prisustvu šefa jordanske diplomatije.

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak potvrdio je u četvrtak da je Molcho prezentirao izraelski stav i da je to učinio pismeno.

“Što se mene tiče, očigledno je da je dokument koji je Erekat predao Molchou neprihvatljiv u toj formi i pretpostavljam da Palestinci neće prihvatiti dokument koji je predao Molcho”, izjavio je Barak za izraelski državni radio.

Ono što je Molcho izložio “ne sadrži izmjene u odnosu na principijelne prijedloge Izraela, a konačni stavovi Izraela u pregovorima nisu navedeni jer ima parametara koje treba rasvijetliti”.

Izvor: Agencije