Zaljevske zemlje povlače posmatrače iz Sirije

Opozicija optužuje arapsku misiju da "pokriva" vladu (Reuters)

Sirija optužuje Arapsku ligu (AL) da provodi stranu zavjeru protiv države, nakon što je pozvala predsjednika Bashara al-Assada da odstupi s vlasti kako bi se prekinulo krvoproliće u zemlji.

Walid al-Muallem, sirijski ministar vanjskih poslova, rekao je u utorak na konferenciji za štampu da prijedlog AL-a predstavlja kršenje suvereniteta zemlje, osudivši tu organizaciju zbog namjere da taj plan predstavi Ujedinjenim nacijama.

Produžena misija

Sirijska vlada produžila je na još mjesec dana mandat posmatračkoj misiji Arapske lige, javila je u utorak navečer državna agencija SANA. 

“Ministar vanjskih poslova Walid al-Muallem poslao je pismo generalnom sekretaru Arapske lige i obavijestio ga o saglasnosti sirijske vlade da posmatračkoj misiji da još mjesec dana, od 24. januara do 23. februara”, saopćilo je ministarstvo unutrašnjih poslova Sirije, a prenio AFP. 
 

Muallem je rekao da Liga “provodi zavjeru koju su u inostranstvu skovali protiv Sirije”, dodajući da internacionalizacija problema predstavlja provokaciju.

Povlačenje posmatrača

Još pet zemalja Perzijskog zaljeva u utorak je odlučilo krenuti primjerom Saudijske Arabije i povući svoje promatrače iz arapske misije u Siriji, pozvavši Vijeće sigurnosti UN-a da izvrši pritisak na Damask kako bi se okončalo nasilje protiv prodemokratskih demonstranata.

Zaljevsko vijeće za saradnju (GCC) objavilo je u priopćenju da su države članice odlučile slijediti odluku Saudijsku Arabije o povlačenju promatrača iz misije Arapske lige u Siriji, optuživši Damask da nastavlja krvoproliće i ubijanje nevinih.

GCC je naveo da je siguran da krvoproliće i ubijanje nevinih ljudi neće prestati i da sirijski režim neće poštovati rezolucije Arapske lige.

Šest članica GCC-a pozvale su Vijeće sigurnosti da preduzme sve potrebne mjere i izvrši sav potreban pritisak na Siriju da počne primjenjivati arapski mirovni plan, koji predviđa prekid nasilja u toj zemlji.

Do odluke je došlo dan nakon što su sirijske vlasti odbacile novu arapsku inicijativu usvojenu u nedjelju u Kairu.

Saudijska Arabija, vodeća članica GCC-a (kojeg još čine Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt, Oman i Katar) najavila je još u nedjelju da povlači svoje promatrače iz arapske promatračke misije.

Izvor: Al Jazeera i agencije