Sukobi u libijskom gradu Bani Walidu

Bani Walid je jedan od posljednjih uporišta Gaddafija koji je pao u ruke novih libijskih vlasti (Reuters)

Pristalice svrgnutog libijskog vođe Muammara Gaddafija i milicija odana novoj vladi sukobili su se u gradu Bani Walid, oko 200 kilometara jugoistočno od Tripolija, prenosi Reuters.

U borbama je ubijeno najmanje pet osoba, 20 ih je povrijeđeno, a obje strane su koristile “kalašnjikove” te 106-milimetarski protivtenkovski top.

Gradski glasnogovornik je rekao da je zelena zastava iz Gaddafijevog doba podignuta iznad grada.

Gradonačelnik Bani Walida Mohamed Bashir rekao je Al Jazeeri kasno u ponedjeljak da su se snage lojalne Nacionalnom prelaznom vijeću (NPV) povukle iz grada  u 19 sati po lokalnom vremenu nakon četiri sata borbe.

Gradski glasnogovornik je rekao da je zelena zastava iz Gaddafijevog doba podignuta iznad grada.

“Mi u ovom trenutku ne vidimo borbe, ali ima puno žrtava”, rekao je Bashir. “Sutra ujutro, situacija će vjerojatno biti puno bolja … vojne snage [će] preuzeti Bani Walid, da vrate sigurnost”, dodao je.

Spremni avioni

Sukob je izbio kada su pripadnici milicije odane vladajućem NPV-u uhapsili Gaddafijevi pristalice, nakon čega su njihovi saborci uzeli oružje, kaže stanovnik.

Prema nepotvrđenim informacijama, Gaddafijeve pristalice su preuzele kontrolu nad gradom, dok pojedini izvori tvrde da im to nije pošlo za rukom, već da su jedino uspjeli na sjevernoj kapiji grada istaknuti staru zelenu libijsku zastavu iz vremena Gaddafijevog režima.

Bani Walid, sjedište moćnog plemena Varfala, bio je Gaddafijevo uporište tokom devetomjesečnog građanskog rata.

Zvaničnici libijskih zračnih snaga upozorili su da su avioni spremni na upućivanje u Bani Walid ukoliko se situacija pogorša, a isto tako bit će upućeno dodatnih 1.500 vojnika okupljenih iz više provladinih milicija iz zapadne Libije.

Bani Walid, sjedište moćnog plemena Varfala, bio je Gaddafijevo uporište tokom devetomjesečnog građanskog rata.

Borci NPV-a mjesecima su se borili za kontrolu nad gradom.

Čelnici lokalnog plemena na kraju su dopustili borcima nove vlade da uđu u Bani Walid, u kojem otada vladaju napeti odnosi i povremeno izbijaju sukobi.

Izvor: Al Jazeera i agencije