Obama pozdravio nove sankcije EU Iranu

Obama: Još jedan korak u međunarodnom naporu da se poveća pritisak na Iran (EPA)

Američki predsjednik Barack Obama pozdravio je nove sankcije Evropske unije (EU) Iranu, odnosno dogovor članica EU da na ministarskom sastanku u Briselu u ponedjeljak uvedu Iranu novi embargo na izvoz nafte i zamrznu sredstva iranske centralne banke.

On je pozdravio akcije EU da “uvede dodatne sankcije Iranu, kao odgovor na nastavljene neuspjehe Irana da ispuni svoje međunarodne obaveze u pogledu svog nuklearnog programa”, prenosi AFP.

U saopćenju Bijele kuće Obama je naveo da sankcije “još jedanput potvrđuju jedinstvo međunarodne zajednice u rješavanju ozbiljnih prijetnji koje predstavlja iranski nuklearni program”.

“SAD će nastaviti uvoditi nove sankcije kako bi povećale pritisak na Iran”, dodao je Obama.

SAD, EU i druge zapadne zemlje optužuju Iran da razvija nuklearno oružje, a Teheran tvrdi da je njegov nuklearni program posvećen isključivo miroljubivoj svrsi.

‘SAD će nastaviti uvoditi nove sankcije kako bi povećale pritisak na Iran’, rekao je Obama.

Prije Obame, odluku Evrope da uvede nove sankcije Iranu od američkih funkcionera pozdravili su u zajedničkom saopćenju ministar finansija Timothy Geitner i državna tajnica Hillary Clinton.

To je “još jedan korak u međunarodnom naporu da se poveća pritisak na Iran” naveli su u saopćenju.

Sankcije EU su u skladu s koracima koje su SAD preduzele protiv Irana, ocijenila je američka administracija.

Izvor: Agencije


Povezane

Šefovi diplomatija EU će se sastati sedmicu ranije kako bi odlučili o zabrani uvoza nafte iz Irana zbog nuklearnog programa te zemlje.

Published On 09 Jan 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO