Libija: Milicije razmijenile zarobljenike

U posljednja tri dana u sukobima između milicija poginule su četiri osobe, a više od 50 ranjeno (AFP)

Libijske rivalske milicije razmijenile su zarobljenike i okončale borbe u kojima su u posljednja tri dana poginule četiri osobe, a više od 50 ranjeno, saopćili su libijski zvaničnici.

“Obavili smo zamjenu zatvorenika. Od tada, borbe su prestale”, potvrdio je pukovnik Ahmed Omar Ibrahim al Fakhi iz Vojnog vijeća u gradu Gharyanu.

On je za agenciju AFP naveo da je Vojno vijeće iz Gharyana zarobilo 24 borca iz Asabe, dok su ovi zarobili četvoro njihovih ljudi.

“Razmijenili smo zatvorenike u Gharyanu”, dodao je pukovnik.

Žrtve u sukobu

Zamjenik šefa centralne bolnice u ovom gradu, doktor Ibrahim al-Karim rekao je da je četvoro ljudi ubijeno i da je više od 50 ranjeno u sukobima koji su izbili u prošli petak.

Do sukoba između milicija iz Ghariyana i Asabe došlo je dan pošto su plemenski lideri otputovali u Tripoli na pregovore o pomirenju.

U tim borbama je korišteno teško naoružanje, uključujući minobacače, navodi AP.

Libija pokušava da uspostavi centralnu vlast i razoruža milicije koje su odigrale ključnu ulogu u svrgavanju režima ubijenog libijskog lidera Moammara Gaddafija.

AP navodi da milicije u Libiji odbijaju da predaju oružje i prepuste kontrolu vlastima u Tripoliju zbog, kako tvrde, sumnje u nove vlasti i međusobno se optužuju za podršku “ostacima režima” Gaddafija.

Novi odnosi AU

Istovrmeno je Afrička unija saopćila da želi okrenuti novu stranicu nakon Moammara Gaddafija i izgraditi odnose na novim temeljima s novim libijskim čelnicima, rekao je u ponedjeljak predsjednik Komisije AU Jean Ping u izjavi za agenciju France presse.

“Rekao sam vlastima da je prošlost – prošlost. Treba okrenuti novu stranicu i gledati u budućnost”, rekao je Ping tokom prvog posjeta Libiji nakon pada bivšeg libijskog vođe.

AU je priznala Nacionalno prijelazno vijeće NTC kao legitimnog predstavnika libijskog naroda tek u septembru, nakon što se nije uspjela nametnuti kao posrednik između Gaddafijeve vlasti i pobunjenika.

Taj postupak AU je izazvao zahlađenje odnosa između panafričke organizacije i novih vlasti u Tripoliju.

Izvor: Agencije