Eksplozije ispred poreske uprave u Napulju

U eskploziji pismo-bombe u decembru povrijeđen je direktor Equitalije (AFP)

Tri eksplozivne naprave aktivirane su u ponedjeljak navečer ispred ureda državne agencije za se prikupljanje poreza Equitalia u Napulju, a u eksploziji su uništeni prozori zgrade, dok povrijeđenih nije bilo, izjavio je policijski zvaničnik.

“U ovom trenutku nema pisanih znakova ili detalja da bilo ko preuzima odgovornost (za napade)”, rekao je policajac na mjestu eksplozija, a prenosi Reuters.

Napuljski ured Equitalije već je bio meta sličnih eksplozija devetog decembra 2011, a istog je mjeseca ured u Rimu primio dva pisma bombe.

Jedno je pismo otkriveno, no drugo je raznijelo dio prsta direktoru agencije Marcu Cucagnu.

Povećane ovlasti

Equitalia je vrlo nepopularna među mnogim Talijanima koji joj predbacuju provođenje politike “čvrste ruke” u prikupljanju poreza.

Italijanska tehnokratska vlada najavila je da želi povećati ovlasti Equitalie kao dio rata protiv utaje poreza koji državnoj blagajni godišnje oduzima 120 milijardi eura.

Istovremeno, članovi desničarske udruge Roma Nord najavili su vješenje lutaka ispred rimskog ureda Equitalie u znak protesta protiv agencijskih metoda, izvijestila je italijanska novinska agencija ANSA.

U vrijeme decembarskih napada, predstavnik Equitalie Angelo Coco kazao je da je agencija
“odskora žrtva kampanje klevetanja i dezinformacija”.

Tom prilikom, premijer Mario Monti izjavio je da Equitalia “obavlja svoje dužnosti u punom skladu sa zakonom”.

Izvor: Agencije