UN će uvježbavati posmatrače za Siriju

Sirijska opozicija i Slobodna vojska će koordinirati svoje akcije protiv Assada (AFP)

Ujedinjene nacije će sljedećih dana početi uvježbavati posmatrače Arapske lige kako bi im pomogli procijeniti represiju u Siriji, rekla je ponedjeljak glasnogovornica Ujedinjenih nacija.

To je odgovor na službeni zahtjev Lige i obuka će početi u Kairu nakon sastanka Ministarskog vijeća Arapske lige o Siriji održanog ovog vikenda u Kairu, precizirala je Vannina Maestracci, prenosi AFP.

Obuku će osigurati osoblje UN-ovog Visokog povjereništva za ljudska prava. “Na traženje Arapske lige, Visoko povjereništvo je pristalo obučiti promatrače”, objasnila je glasnogovornica.

Misija arapskih promatrača u Siriji, koju kritiziraju zbog nesposobnosti da zaustavi krvoproliće, treba biti ponovo procijenjena tokom sastanka u subotu u Kairu na temelju izvješća koje će u četvrtak ministrima predati šef misije.

Represija protiv protesta se nastavlja uprkos prisustvu više desetina arapskih promatrača od 26. decembra, zaduženih za nadzor primjene plana izlaska iz krize.

U represiji u Siriji od sredine marta prošle godine smrtno je stradalo najmanje 5.400 ljudi, prema podacima Ujedinjenih nacija.

Ubijena 21 osoba

U Siriji je u ponedjeljak ubijena 21 osoba u obračunima snaga predsjednika Bashara al-Assada i protivnika njegova režima uprkos prisustvu promatrača Arapske lige u zemlji.

U nasumičnoj paljbi prorežimskih milicija u gradu Homsu ubijeno je pet osoba, među kojima i jedna žena, a ranjeno devetero, priopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava. Ta je organizacija objavila je i da je pet sirijskih vojnika ubijeno kada su pokušali promijeniti stranu tokom sukoba s ustanicima u sjeverozapadnoj pokrajini Idlib, dok je 15 vojnika uspjelo prebjeći.

Jedanaesta žrtva je general-pukovnik Mohammed Abdul-Hamid al-Awad kojeg je, po priopćenju državne novinske agencije Sane, ubila “naoružana teroristička skupina” u okolici Damaska.

Ministri vanjskih poslova arapskih zemalja sastat će se u nedjelju kako bi raspravili o budućnosti misije poslane u Siriju prošlog mjeseca kako bi nadzirala poštuje li Damask sporazum o okončanju nasilja koji je prihvatio 2. novembra.

Arapski plan od Sirije traži da zaustavi krvoproliće, povuče vojsku iz gradova, oslobodi pritvorene i pokrene dijalog.

Izvor: Agencije