Naftovod u Siriji dignut u zrak

Nakon sabotaže, nastavak proizvodnje u rafineriji doveden pitanje (EPA)

Sirijski naftovod, koji s istoka zemlje opskrbljuje naftom rafineriju u Homsu, dignut je u zrak, priopćila je sirijska grupa za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

“To je glavni naftovod koji opskrbljuje rafineriju u Homsu”, izjavio je Rami Abdulrahman iz grupe Observatory for Human Rights, koja navodi da se na mjestu eksplozije vidi požar, a na videosnimci postavljenoj na internet vide se crni oblaci dima.

Međutim, zvanična sirijska novinska agencije SANA navodi da se radi o „sabotaži naoružane terorističke grupe“.

“Jedna subverzivna grupa napala je naftovod blizu grada Homsa improvizovanom eksplozivnom napravom”, prenosi AFP pozivajući se na izveštaj SANA-e.

Međutim, nijedan izvještaj ne može biti potvrđen, budući da je Sirija zabranila ulaz u zemlju stranim novinarima.

Centar pobune

Rafinerija u Homsu podmiruje dio sirijskih domaćih potreba za naftnim proizvodima. U julu je službena novinska agencija objavila da su saboteri dignuli u zrak naftovod nedaleko od Homsa namijenjen izvozu nafte na sredozemno tržište.

Siriju od marta potresaju protesti opozicionih snaga koje traže od režima al- Asada da izvrši demokratske reforme u zemlji. 

Centar pobune je od početka bio grad Homs, kod koga se i desila današnja sabotaža. 

Prema organizacijama koje se bore za ljudska prava, u Siriji je dosad ubijeno više od 1.400 protivnika režima. Te podatke je teško proveriti pošto vlasti, od početka pobune, ne dozvoljavaju slobodno kretanje stranim novinarima.

Pad proizvodnje

Nakon najnovije sabotaže nastavak proizvodnje u rafineriji doveden je pitanje.

S druge strane, predstavnici pobunjenika ne kriju zadovoljstvo zbog prekida transporta nafte.

Od početka sukoba s demonstrantima u Siriji znatno je opala proizvodnja nafte.


Hayati Yazici [EPA]

Sadašnja proizvodnja od oko 120.000 barela dnevno tek je trećina nekadašnje proizvodnje.

Turska je odlučila uvesti nove sankcije protiv Sirije, pošto režim u Damasku nastavlja obračun s članovima opozicije, koji se već devet mjeseci bore za demokratske promjene.

“Mi ćemo uvesti porez od 30 posto na robu koja stiže iz Sirije”, izjavio je turski ministar za trgovinu Hayati Yazici, prenijeli su istanbulski mediji.

Nove sankcije

Krajem prošlog mjeseca Ankara je uvela sankcije protiv Sirije, kojima su prekinute sve transakcije s centralnom bankom u Damasku i “zamrznuta” imovina sirijske vlade u Turskoj.

U Damasku su, u znak odmazde, suspendirali sporazum o slobodnoj trgovini između dviju zemalja i povećali cijene naftnih derivata i carine.

Turska najavljuje nove restriktivne mjere protiv susjedne zemlje, s kojom je sve doskora imala veoma razvijenu saradnju i prijateljske odnose.

“Sirija će za ove sankcije platiti visoku cijenu”, kaže ministar Yazici, najavljujući nove restriktivne mjere protiv susjedne zemlje, s kojom je sve doskora imala veoma razvijenu saradnju i prijateljske odnose.

Turska je sada prisiljena tražiti zaobilazne puteve u trgovini s zemljama Bliskog istoka: preko Aleksandrije u Egiptu, Libana i Iraka.

Izvor: Agencije