Francuska će ratificirati reviziju Sporazuma EU

Francois Fillon kaže da će Francuska do kraja 2012. godine ratificirati reviziju Sporazuma (EPA)

Francuski premijer Francois Fillon je izjavio da bi Francuska trebala do kraja 2012. godine ratificirati reviziju Sporazuma Evropske unije (EU) o jačanju nadzora nad nacionalnim budžetima i uvođenje sankcija prekršiocima pravila.

Francuska i Njemačka pisale su predsjedniku Viijeća EU Hermanu van Rompuyu sa sugestijom da na samitu EU krajem sedmice pokrene proceduru za izmjenu osnovnog sporazuma evropskog bloka za uvođenje oštrijih budžetskih pravila radi rješenje krize u eurozoni.

Ukoliko svih 27 članica EU ne bi bile za promjenu sporazuma, onda će Berlin i Pariz pokrenuti odvojeni sporazum među 17 članica eurozone, a otvoren za ostale države koje se budu željele pridružiti.

Ukoliko svih 27 članica EU ne bi bile za promjenu sporazuma, onda će Berlin i Pariz pokrenuti odvojeni sporazum među 17 članica eurozone.

“Naš cilj je postizanje sporazuma u martu 2012. godine koji bi bio ratificiran do kraja te godine”, rekao je Fillon u govoru poslanicima francuskog parlamenta.

U izmjenama sporazuma bile bi navedene automatske sankcije svakoj zemlji koja ne ispoštuje ograničenje deficita u budžetu od 3 posto od bruto društvenog proizvoda (BDP).

Evropska komisija (EK) mogla bi dobiti ovlaštenja za nametanje mjera štednje zemljama članicama eurozone primaocima finansijske pomoći, čime bi bila uzurpirana prava vladama država kao što su Grčka, Irska ili Portugal, navodi se u povjerljivom dokumentu koji cirkulira među rukovodiocima EU, a u koji je uvid imao britanski dnevnik Guardian.

Zemlje članice koje primaju finansijsku pomoć, prema radikalnim prijedlozima o kojima se vode razgovori na najvišim nivoima u Briselu pred samit evropskog bloka krajem sedmice, također bi mogle ostati bez prava glasa u EU.

Euroobveznice moćno oruđe

U povjerljivom dokumentu koji je liderima EU proslijedio Van Rompuy, navodi se da će euroobveznice biti moćno oruđe u rješavanju krize, uprkos žestokom otporu Njemačke toj mogućnosti.

U dokumentu se poziva na “veću kontrolu EU nad nacionalnim budžetskim politika”, a pominju se razne opcije za provođenje fiskalne discipline.

O dokumentu, u koji je uvid imao britanski dnevnik, i u pokušaju da pred samit izgrade konsenzus u srijedu će razgovarati najviši evropski zvaničnici.


PDV postoji 40 godina [EPA]

EK je u utorak objavila načela i smjernice za buduću reformu sistema poreza na dodanu vrijednost (PDV), nakon javne rasprave koja je pokazala potrebu za potpunom revizijom dosadašnjeg sistema.

“Široke konsultacije u pripremi ove strategije pokazale su da građani, preouzeća i javne uprave žele potpunu reviziju sadašnjeg sistema, koji danas ne odgovora potrebama moderne provrede, postavlja prepreke na unutrašnjem tržištu, ne pomaže poslovnom sektoru i podložan je prevarama”, izjavio je evropski komesar za poreze i carinsku uniju Algirdas Šemeta.

“Stoga temeljite promjene nisu opcija, nego nužnost”, dodao je on.

EU je prvi put uvela sistem PDV-a prije 40 godina, a kroz taj porez prikupi se oko 20 posto BDP-a.

Tri temeljna cilja

Šemeta je rekao da se buduća reforma mora usmjeriti na tri temeljna cilja, prenosi Hina.

Prvi je cilj učiniti PDV praktičnijim i jednostavnijim za poslovni sektor.

“Jednostavniji, transparentniji sistem PDV-a oslobodit će preduzeća velikog dijela administrativnog tereta i potaknuti prekograniču trgovinu, što će biti dobro za privredni rast”, ističe EK.

Prema procjenama, oko 12 posto PDV-a nikad se ne prikupi.

Drugi cilj je učiniti PDV efikasnijim kako bi pomogao državama članicama u fiskalnoj konsolidaciji i održivom privrednom rastu.

“Širenjem porezne baze i redukcijom smanjenih stopa PDV-a moglo bi se doći do novih prihoda u zemljama članicama bez podizanja stope PDV-a. U nekim zemljama članicama osnovna stopa PDV-a mogla bi se smanjiti bez ikakve opasnosti za prihode, pod uvjetom da se uklone porezne iznimke i smanjene porezne stope”, navodi EK.

Kao treći cilj navodi se potreba da se zaustave prevare: prema procjenama, oko 12 posto PDV-a nikad se ne prikupi.

EK najavljuje da će predložiti nove mehanizme kako bi se spriječile prevare.

Izvor: Agencije